La PAH lamenta que el ple municipal «estigmatitza» les famílies que ocupen

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) critica una moció aprovada per PSC, ICV, C’s, PP i PDeCAT perquè «estigmatitza» les famílies que ocupen pisos buits. Denuncien que el govern no ha fet una campanya informativa que porten mesos demanant. 

Imatge del 2014 d’una acció de la PAH al ple municipal // Arxiu — Maria Roda

Una moció presentada pel PDeCAT al ple municipal, amb incorporacions del PSC i aprovada amb el suport d’ells i també ICV, Ciutadans i PP, ha molestat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). El text buscava «prendre mesures de prevenció i resposta immediata a l’ocupació il·legal de particulars».

El debat, el 30 de març passat, va tenir el suport d’una persona del públic que va denunciar haver patit la presència d’«okupes violents i salvatges» que, segons deia, «formen part de màfies». Contra aquestes màfies era contra qui anava suposadament la moció, tot i que tant Gent de Sant Boi com ERC no van donar-hi suport precisament perquè consideraven que es posaven al mateix sac les ocupacions de màfies i les que es fan per necessitat. També lamentaven que no anés a l’arrel del problema.

En una línia semblant s’ha expressat la PAH. «Només parla de les ocupacions en un context d’activitat mafiosa i dels ocupants com a possibles responsables de conductes incíviques», lamenta la plataforma en un comunicat.

Després de deixar clar que no promouen l’ocupació d’habitatges propietat de persones físiques i que rebutgen les màfies, la PAH lamenta que la moció «estigmatitza» les famílies que «s’han vist abocades a ocupar habitatges buits (la gran majoria propietat de la banca)».

Alhora, lamenten que no es vagi a l’arrel del problema: «la manca d’un parc d’habitatge públic amb lloguer social». Així doncs, creuen que «garantir l’habitatge a tots els ciutadans» és l’única manera d’evitar que apareguin màfies. I creuen que a qui li pertoca és a Sant Boi: «és responsabilitat dels Ajuntaments oferir reallotjament» a famílies en situació de risc, recorden, en referència a la llei contra els desnonaments 24/2015 del Parlament.

Per això demanen «la mobilització dels pisos buits, majoritàriament en mans de la banca», seguint la llei actual 4/2016. Recorden els 165.000 euros públics que han rebut i els beneficis milionaris amb què tanquen els exercicis.

Silenci sobre la campanya informativa

La plataforma contra els desnonaments també lamenta que el govern municipal, format per PSC i ICV, no els fa cas en una demanda que porten fent des del juny del 2016. A la Taula d’Habitatge del juny del 2016, van demanar juntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) que l’Ajuntament faci una campanya informativa per donar a conèixer els drets de les famílies sobre habitatge i pobresa energètica.

La campanya hauria d’informar sobre els recursos a l’abast de les famílies per assegurar els seus drets i la possibilitat de posar denúncies si es vulneren quan hi ha risc d’exclusió residencial. Però «el silenci ha estat la resposta municipal a aquesta reiterada demanda», lamenta la PAH.

Alhora, segueixen carregant contra el govern parlant de «falta de transparència dels responsables polítics municipals del PSC». El motiu: es va celebrar una reunió de la Taula d’Habitatge tres dies abans del ple municipal i «no van informar en cap moment» que es presentaria aquesta moció.

Recomanacions personalitzades