L’Ajuntament contracta tres persones per assessorar sobre consum energètic a persones en risc

Dos agents energètics i una treballadora social es desplacen als domicilis de persones en situació de vulnerabilitat o pobresa energètica, i les assessoren sobre hàbits de consum i comportaments més eficients. L’Ajuntament, a més, assumeix el cost de les millores en les instal·lacions que calgui fer.

L'equip agents energètics assessora en consum eficient a famílies vulnerables // Ajuntament de Sant Boi

L’equip agents energètics assessora en consum eficient a famílies vulnerables // Ajuntament de Sant Boi

En un moment en que el preu de la llum és el més alt de tot l’any, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou projecte d’assessorament en consum energètic eficient adreçat a persones i famílies que estan en situació de vulnerabilitat o pobresa energètica. El consistori ha contractat a dos agents energètics i una treballadora social, que fan visites a domicili per analitzar les instal·lacions d’energia i els hàbits de consum a la llar i proposar actuacions de millora i comportaments més eficients.

L’equip d’agents energètics visita cada llar dues vegades, amb l’objectiu de capacitar les persones perquè puguin gestionar de manera més eficient els consums d’energia i reduir l’import de les seves factures. Durant la primera visita, observen la situació de l’habitatge i els consums facturats i recomanen mesures per millorar l’eficiència energètica i el confort climàtic. També informen sobre els tràmits que es poden fer per rebaixar costos (bons socials, disminució de la potència contractada, bonificació del rebut de l’aigua per tram de consum…).

Durant la segona visita es duen a terme les millores al domicili o es revisen i confirmen les gestions realitzades. L’equip també s’encarrega, si és necessari, d’ acompanyar les famílies a l’hora de fer gestions amb les empreses subministradores. Les mesures recomenades més habitualment són la sustitució de bombetes incasdencents per altres amb tecnologia LED, la instal·lació d’atomitzadors a les aixetes o la col·locació de rivets a les finestres (aïllament tèrmic). L’Ajuntament ha explicat que assumeix el cost de les actuacions , que com a mitjana tenen un import d’entre 40 i 50 euros per habitatge, i que aquestes actuacions per reduir el cost de les factures poden representar entre 10 i 20 euros més d’estalvi mensual per a les famílies.

Recomanacions personalitzades