Olescan deixarà de gestionar el RMAC després de les sospites d’irregularitats a altres municipis

L’associació Olescan deixarà de gestionar el Refugi Municipal d’Animals de Companyia el proper 28 de febrer, ja que l’Ajuntament ha decidit no prorrogar el contracte. La Fiscalia de Tarragona investiga l’entitat per suposades irregularitats en els serveis que ofereixen en diversos municipis.

Olescan deixarà de gestionar el RMAC el 28 de febrer // Rosa Berrio

Olescan deixarà de gestionar el RMAC el 28 de febrer // Rosa Berrio

A partir de l’1 de març una nova entitat gestionarà el Refugi Municipal d’Animals de Companyia, segons ha confirmat a Sant Boi Diari la regidora de Tinença Responsable d’Animals, Ció Lerma. L’Ajuntament ha decidit no prorrogar el contracte que tenia amb l’associació Olescan, que actualment es troba sota sospita per diverses irregularitats en els serveis que ofereix en altres municipis.

Segons va publicar el Diari de Tarragona, el fiscal de Medi Ambient de Tarragona investiga l’associació per un suposat delicte de maltractament animal, intrusisme professional i falsificació de documents, i ha imputat el president de l’entitat i un vocal. Segons la informació, la Guàrdia Civil ha registrat una trentena de denúncies administratives per instal·lacions insuficients per al benestar animal, sobrepoblació d’exemplars, manca de veterinari i subministrament de medicaments caducats. També, segons el Diari de Tarragona, es van trobar al centre d’Olescan a Torredembarra cossos de gossos amuntegats al congelador, a l’espera de ser gestionats per una empresa autoritzada. La normativa regula que el termini per a la recollida és de 24 hores.

«No hem detectat cap mena de problema al RMAC, els animals estan ben atesos i les instal·lacions estan netes», ha afirmat la regidora Ció Lerma, que explica que la decisió de no renovar el contracte amb Olescan s’ha pres «per donar una volta al servei» i que «informacions com aquestes no ajuden» a que l’empresa continués gestionant el centre. Lerma ha explicat que van traslladar la decisió a Olescan, i que s’està acabant de negociar amb una altra empresa perquè gestioni el RMAC a partir de l’1 de març i fins que surti el concurs públic.

Les noves instal·lacions del RMAC, al 2019

Lerma també ha explicat que s’està avançant per tal que les obres del nou refugi d’animals comencin el proper any i s’enllesteixin el 2019. «El centre serà més agradable, més còmode i amb millor servei», ha afirmat la regidora, que ha avançat que el RMAC ampliarà l’horari de veterinari, permetrà fer esterilitzacions al centre mateix i acollirà formacions de tinença responsable.

El nou equipament es construirà al camí cap a l’estadi d’atletisme, molt a prop d’on es troba actualment, i es preveu que hi treballin més cuidadors i que hi hagi personal exclusiu d’atenció al públic i de coordinació dels voluntaris.

ERC demana la municipalització del RMAC

El grup municipal d’Esquerra Sant Boi ha demanat que el refugi passi a ser de gestió municipal, a través d’una instància presentada al consistori. Segons la regidora republicana Rosa Berrio, «és un moment propici per donar estabilitat al servei», ja que «els canvis continuats d’empreses i entitats gestores causen perjudici en els animals acollits». A través d’un comunicat, Berrio afirma que «l’afany de lucre de les entitats gestores pot acabar vulnerant la Llei de Protecció dels Animals».

Ció Lerma ha explicat que la proposta d’ERC «és impossible» perquè «la llei ens impedeix incrementar la plantilla municipal», i que actualment s’estan explorant vies alternatives, com mancomunar els serveis del RMAC amb altres municipis.

Recomanacions personalitzades