Els nous fadrins es venen un 10% més que l’any passat

Aquest any s’ha renovat el format dels fadrins, el dolç de la Puríssima, fent-los més alts i estrets. L’estand de la plaça de l’Ajuntament n’ha venut un 10% més que el 2015.

Els nous fadrins són més alts i estrets i amb cobertura de paper // Jordi Julià

Els nous fadrins són més alts i estrets i amb cobertura de paper // Jordi Julià

51 anys després de la seva creació i coincidint amb la 70a Fira de la Puríssima, els fadrins s’han renovat. Aquest dolç, que ja s’ha convertit en un clàssic de la Puríssima, té moltes variants, ja que moltes pastisseries fan la seva pròpia versió. Però els que fan les pastisseries conjuntament per vendre a l’estand de la plaça de l’Ajuntament aquest any eren més alts i estrets. Segons els responsables de l’estand, han venut 2.400 fadrins, un 10% més que l’any passat.

«Hem recuperat la recepta original i hem adaptat la producció als temps d’ara», explica a Sant Boi Diari Jose Antonio Rubio, pastisser de Les delícies d’en Joel, l’establiment que hi ha participat aquest any juntament amb Panet. Ara els fadrins estan coberts en paper en comptes d’alumini, «un sistema que quan es van crear no existia», segons el pastisser, i que «permet que el fadrí sigui més alt, no tan pla, es desenvolupi millor i quedi més esponjós». També fa més senzilla la producció i això fa que se’n puguin fer més.

Al mateix temps, han tornat als orígens: han anat a recuperar la recepta guanyadora del concurs convocat per l’Ajuntament el 1965 per trobar un dolç representatiu de Sant Boi. Aquests són mantega, sucre, farina, ou, fruita confitada i poma. Segons Brigitte Guerra, dependenta de l’estand, «els clients comenten el canvi, sobretot que sembla més petit». Però, de fet, segons el pastisser, el pes és el mateix, i recorda que tot i això s’ha baixat el preu de 2€ a 1,70€, «per promocionar-los».

Cada pastisseria fa la seva versió

Aquest any només hi ha hagut dues pastisseries que se sumessin a l’estand, després que dues de les que hi participaven tanquessin. La resta segueixen fent fadrins amb la seva versió. La pastisseria Quixal ha mantingut la recepta que han fet sempre, «l’original però amb la fruita confitada d’una manera diferent dels altres», explica Carme Fabra a aquesta redacció des de la botiga que tenen al carrer General O’Donnell. Ells també han augmentat vendes aquest any, però ho vinculen al fet que aquest 2016 s’han posat parades per primer cop al seu carrer.

També han tingut molt bones vendes de fadrins a la pastisseria Romaní, nova d’aquest any, que han exhaurit totes les existències fent «fadrins 2.0, amb els mateixos ingredients però jugant amb un format més modern i més lleugers, ja que el tradicional és molt pesat», explica la seva pastissera, Maria Piñero. De fet, diuen que van proposar un canvi en aquesta línia a la reunió conjunta de pastisseries però no es va acceptar.

A la pastisseria Soms, de fet, fan un format més lleuger des que es va crear. Quan va sortir la recepta guanyadora, van creure que «com a pastís de viatge per menjar durant la fira estava molt bé, però com a postre es podia millorar», relata el pastisser actual, Germà Casals, que explica que van decidir fer una recepta pròpia que el fa més tou. «Des de llavors no n’hem deixat de fer mai, i sempre igual», afirma. Aquest any no ha estat una excepció, i les vendes s’han mantingut estables.

Recomanacions personalitzades