La Carpa Fresca aposta pels més petits per reivindicar els productes agraris locals

L’espai d’agricultura de la Fira de la Puríssima, el que va ser un dels orígens de la mostra, ha quedat reduït a una carpa enmig del carrer Baldiri Aleu on la gran aposta és per les generacions futures. Circuit de mini-tractors, tallers de maquillatge, jocs de descoberta… Tot perquè els més petits coneguin els productes del camp. Mentrestant, els pagesos demanen més suport institucional.

Cartell a l'entrada de la Carpa Fresca amb el què s'hi troba // Marc Pidelaserra

Cartell a l’entrada de la Carpa Fresca amb el què s’hi troba // Marc Pidelaserra

«Mmmm… té gust de poma!», exclama un infant després que, amb els ulls tancats, hagi tastat una cullerada d’aquesta fruita amb textura de compota. És un dels tallers que s’organitzen dins la Carpa Fresca, l’espai dedicat a l’agricultura de proximitat, que enguany torna a fer una aposta clara per engrescar als més petits. «És un joc que els encanta, el troben molt divertit», explica el Toni, un dels monitors de l’activitat. «Normalment endevinen de seguida les fruites, amb les verdures els costa més, ja que no saben diferenciar bé entre una col i un enciam», diu, després que precisament un nen no endevinés que estava tastant. Els responsables de l’activitat afirmen que cada dia han fet el joc uns 150 infants.

En paral·lel, unes bales de palla conformen un circuit on nens i nenes pujats en mini-tractors fan curses. Els pares i mares els animen des de la barrera, com si d’un circuit de karts es tractés. Unes passes més enllà, l’exposició de fruites i verdures s’ha convertit en un joc familiar. Amb el significatiu reclam de «No passi de llarg i gaudeix de l’exposició», unes fotografies amaguen paraules que, si les descobreixes, entres al sorteig d’una panera i un sopar. Els nanos més espavilats s’adonaven que la primera lletra de cada paraula s’amagava al costat de la corresponent panera.

Mostra de l'aplicació interactiva Orgull de Baix // Marc Pidelaserra

Mostra de l’aplicació interactiva Orgull de Baix // Marc Pidelaserra

Els responsables de l’aplicació interactiva Orgull de Baix tenien feina per dinamitzar la quantitat de persones que, atrets per una pantalla gegant, tenien ganes de tocar i remenar. «Li costa funcionar una mica perquè el wifi d’aquí no és massa bo», anava repetint l’encarregat de l’aplicació, que feia les delícies aquest cop dels més adults. Al costat, un munt de persones observaven com dues cuineres feien plats amb base de productes locals.

Reivindicació agrícola

«Fa quaranta anys que venim a la fira. Ha perdut tota la seva essència, ara és més per passar l’estona», reflexiona Lluís Parés, de la Cooperativa Agrícola Santboiana, veien que la part de l’agricultura no té tan protagonisme a la Puríssima com fa uns anys. Tant la cooperativa com el sindicat Unió de Pagesos tenen espai dins la Carpa Fresca. «Volem lluitar contra la concepció que el parc agrari és un espai verd on la gent hi pot passejar», explica Arnau Vidal, el pagès més jove de Sant Boi, que afirma que «la lluita està realment en poder recuperar les terres i fer-les que produeixin».

Els agricultors opinen que els ajuntaments haurien de donar més suport al consorci del Parc Agrari i dedicar més esforços a que l’agricultura de proximitat no es perdi. «Cal dir que a Sant Boi no estem tan malament com en d’altres municipis, que no es creuen gens la nostra feina», afirma Parés, que conclou amb un clàssic «continuarem lluitant».

I tot plegat conforma una Carpa Fresca que un any més recull la tradició agrícola i procura que el màxim de població la conegui i se l’estimi. Almenys les noves generacions, a través del joc, s’apropen als productes agrícoles i, qui sap, potser en el futur els cridaran més l’atenció.

Recomanacions personalitzades