Rebuig unànime contra el tancament del jutjat contra violència de gènere de Sant Boi

L’Associació de Dones Juristes va alertar que el govern central estava preparant una retallada en l’àmbit judicial, que implicava el tancament de diversos jutjats de violència vers les dones de tot Catalunya, com el de Sant Boi. L’Ajuntament s’hi ha posicionament en contra i la Generalitat anuncia que no té intenció d’aplicar la mesura.

Interior de l'edifici dels jutjats // Estudi C-Duart

Interior de l’edifici dels jutjats // Estudi C-Duart

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va elaborar un informe en el qual proposava la supressió de 30 jutjats de violència vers les dones de tot Catalunya. Un dels jutjats afectats és el de Sant Boi. L’informe assenyala la necessitat «de comarcalitzar i especialitzar» els jutjats, per tal que l’administració judicial sigui més eficient. Ràpidament, l’Associació de Dones Juristes va posar el crit al cel i va endegar una campanya de rebuig a la proposta.

Segons el col·lectiu, la proposta del TSJC del canvi de planta i demarcació judicial «obstaculitza l’accés a la justícia de les dones que han patit violència», ja que expliquen que si fins ara moltes dones opten per no denunciar o per retirar la denúncia, la dificultat afegida de la distància del jutjat «allunya les dones de la justícia i augmentarà la impunitat de les conductes i delictes de violència sexista». Expliquen que si aquesta proposta tira endavant, per exemple una dona de Sant Boi, si no ha denunciat violències, es podrà separar o divorciar als jutjats de la seva localitat, però si interposa una denúncia per violència de gènere haurà d’anar al Jutjat de Violència sobre la Dona de Gavà.

El ple municipal també es va mostrar en contra d’aquesta possibilitat de tancament del jutjat. La tinent d’alcalde Laura Solís va llegir el manifest commemoratiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Vers les Dones i tot seguit va demanar que al govern «que no permeti cap retirada de jutjat de violència contra la dona de cap municipi». El ple va votar unànimement a favor del punt.

Esquerra Unida i Alternativa de Sant Boi també ha volgut manifestar el seu rebuig contra aquesta possibilitat. En un comunicat, alerten que durant l’any 2015 van arribar als jutjats una mitjana de 353 denúncies al dia, els jutjats de violència sobre la dona van celebrar un total de 9.511 judicis sobre delictes lleus o faltes, dels quals 4.152 van ser judicis ràpids. «Però sembla que aquestes xifres no espanten al Govern. Sembla que no es problema que una part de la població estigui assassinat a una altre part de la població», lamenten.

La Generalitat ha sortit al pas de tot aquest moviment i ha volgut tranquil·litzar afirmant que el TSJC només ha elaborat un informe i que no vol dir que s’hagi d’aplicar automàticament. Segons informa el Punt Avui, el conseller de Justícia Carles Mundó hauria fet arribar una carta als alcaldes dels municipis afectats pel possible tancament del jutjat explicant que “els estudis serveixen per prendre decisions, i en aquest cas el descartem perquè és més important mantenir la proximitat dels jutjats al ciutadà”. L’Associació de Dones Juristes ha emès també un comunicat congratulant-se de la decisió però a la vegada mantenint-se «amatents, perquè no es consumi cap vulneració dels drets de les dones».

Recomanacions personalitzades