José María Alarcón: «Els que no volen que es maltractin els animals, maltracten les persones»

El director i presentador del programa Tendido 5, que fa 30 anys que parla de tauromàquia a Ràdio Sant Boi, repassa la seva trajectòria i defensa la continuïtat del seu espai, «degà de la ràdio santboiana i únic programa sobre toros de Catalunya». Alarcón censura que ERC i ICV vulguin fer acabar Tendido 5 i considera «perillós» al moviment animalista. 

José María Alarcón, durant l'emissió del programa // Tendido 5

José María Alarcón, durant l’emissió del programa // Tendido 5

Quin balanç fa de la seva trajectòria al capdavant de Tendido 5

Porto més de 25 anys al capdavant del programa informant sobre els toros tant a la comarca com a Catalunya i darrerament a Madrid i a Amèrica. A més, el que em fa sortir de la ràdio com un torero amb orelles tallades és entrevistar gent molt rellevant, com el filòsof francès Francis Wolff, amb qui vam parlar sobre la prohibició dels toros a Catalunya.

Diria que el programa és menys seguit que abans de la prohibició de les corrides de toros?

Tot i que no tenim dades de seguiment del programa, des que som a internet el programa ha fet un salt espectacular. Abans només ens sentien a Sant Boi (i la ràdio no arribava a tota la ciutat) i ara tenim oients fins i tot a l’Amèrica Llatina.

Sant Boi és una ciutat amb especial afició taurina?

El programa va néixer a iniciativa del club taurí de la Peña Extremeña de Sant Boi i entre els dos hem aconseguit que Sant Boi sigui una de les ciutats amb una afició a la tauromàquia més consolidada. Cada any se celebren fiestas camperas i les conferències sobre tauromàquia que presento sempre tenen molt d’èxit.

Quin futur li veu a la tauromàquia a Catalunya?

El futur és complicat, no ho negaré, però la tauromàquia és una tradició tan antiga que ha patit tants problemes… la cosa està complicada. Fa sis anys que es van prohibir els toros i jo temia que la gent es desmobilitzaria, que ho deixarien córrer. Però al contrari, la gent s’ha implicat molt més, gent jove va fundar la Unión Taurina y Aficionados de Catalunya i aquí seguim lluitant.

Considera que les protestes contra les corrides han esperonat el moviment pro-taurí?

Sí, perquè al principi no crèiem que s’arribaria a tant. Hi ha moltes trampes per part dels animalistes i una és la Trampa dels 4 gats: molt poca gent es manifesta en contra dels toros a les places de braus i nosaltres ens pensàvem que aquesta protesta no aniria enlloc, fins que vam descobrir tota la organització i els calers que tenien darrera.

Continuï…

Es parla molt dels polítics, dels independentistes… Però el principal problema són els animalistes. L’alcaldessa Manuela Carmena ha tancat l’escola taurina de Madrid i no és perquè vulgui trencar Espanya. Els toreros, caçadors, ramaders, empresaris del circ… estan espantats perquè el moviment animalista és perillós.

Perillós? Per què?

Aquí passen coses al·lucinants: se celebra la lesió o mort d’un torero, la gent es tira a sobre dels responsables de sanitat que volen sacrificar un gos per si està contagiat d’ebola… Jo crec que al darrera d’això hi ha les multinacionals del menjar i articles per a mascotes. Ells volen que humanitzem als animals, fins al punt que a l’hivern vestim als gossos. El moviment animalista ha generat una secta de fanàtics.

Els animals, per vostè, quins drets haurien de tenir? 

Drets no, estatus diferents. Jo tinc un gat a casa i li parlo com si fos una persona i l’estimo molt. Però hi ha animals que es crien pel sacrifici: porcs, conills, gallines… i toros. Cada animal té el seu estatus. El toro de lidia es cria pel toreig, i si no existís el toreig ningú criaria toros per hobby. La supervivència de l’espècie va lligada a la tauromàquia.

Potser gran part de les crítiques venen per fer un espectacle de la mort del brau…

Cap aficionat a la tauromàquia va a una corrida a veure el patiment d’un toro. S’ha d’entendre com un ritual, amb un toc religiós. És una raça d’animal sagrada, que lluita contra uns homes que de manera estètica converteixen el ritual en art. Si algú va a veure patiment a una plaça en sortirà decebut, perquè el toro no pateix, i, si ho fa, no se li nota gens. L’emoció estètica és tan gran que jo he vist gent plorar.

Què en pensa que Sant Boi s’hagi declarat lliure del maltractament i amiga dels animals?

A la ciutat no hi ha animals, hi ha mascotes, i a mi no em consta que es maltractin les mascotes. Quin sentit té, això? A més, els que diuen que no s’han de maltractar els animals maltracten a les persones. Perquè a mi si em diuen «assassí» m’estan maltractant. Ja sé que hi ha forces polítiques que volen que es tanqui el programa, però demanem respecte pels que pensem diferent.

Manuel de Reyes Málaga // Tendido 5

El torero santboià Manuel de Reyes durant una corrida a Málaga // Tendido 5

ERC ha demanat al Ple que es clausuri el seu programa, i ICV l’ha qualificat «d’incoherència». Creu que li tancaran el programa de ràdio?

Penso que mentre hi hagi l’actual govern no passarà això, però la política és molt complicada. No veig de cap manera que pugui passar això a curt termini. Tampoc ens han dit res a nosaltres. Si passa, es maltractarà a les persones que els agrada el programa. Que s’ho plantegin.

Quin futur li veu a l’afició als toros a Sant Boi?

La tauromàquia a Sant Boi no desapareixerà. Si tanquen el programa continuarem amb la web, i tenim planter, ja que a l’Escola Taurina de Catalunya hi tenim una jove promesa de la ciutat: Éric Reyes, que es fa dir «Manuel de Reyes«, un torero molt valent i que garantirà que la tauromàquia a Sant Boi es mantingui.

Recomanacions personalitzades