Inversió milionària per millorar el servei de recollida d’escombraries

L’Ajuntament canvia tot el sistema per fer més eficient el servei, elevar la taxa de recollida selectiva i evitar el futur increment del cànon dels abocadors, que implicaria una despesa de més d’un milió d’euros anuals. 

L'alcaldessa, Lluïsa Moret, juntament amb altres membres del consistori, durant la prsentació del nou sistema // Marc Pidelaserra

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, juntament amb altres membres del consistori, durant la prsentació del nou sistema // Marc Pidelaserra

5,2 milions d’euros, 4 dels quals pagats per la Diputació de Barcelona. Aquesta és la inversió milionària que s’ha realitzat per canviar, al 100%, el servei de recollida d’escombraries de Sant Boi de Llobregat.

Els santboians són dels que menys reciclen de Catalunya. Cada ciutadà genera 1,12 kg de residus al dia, dels quals només el 27,7% els posa al contenidor que toca.És la tercera xifra més baixa de la comarca, després d’Abrera (20,1%) i Cervelló (24,64%), i lluny de municipis com El Prat (49,5%) o Sant Just Desvern (50,1%), segons les dades de l’Agència Catalana de Residus.

D’aquesta manera, l’Ajuntament ha de fer front al pagament de més de mig milió d’euros cada any pel cànon de reciclatge que cobren els abocadors per cada tona de residus no separats correctament. Les alarmes van saltar quan la Unió Europea va aprovar la directiva que fixava l’objectiu del 60% de recollida selectiva per l’any 2020 i la Generalitat va aprovar apujar el cànon dels abocadors per forçar als municipis a complir-lo. D’aquesta manera, el consistori hauria de fer front cada any a un pagament de més d’un milió d’euros pel cànon. Mai millor dit, “diners llençats a les escombraries”, segons  Rosa Cifuentes, directora de l’Àrea de Ciutat Sostenible de l’Ajuntament.

“Tenim un servei de recollida d’escombraries que ha quedat desfasat”, assegura Cifuentes, que més enllà de l’estalvi en el cànon i de complir objectius europeus, assenyala que el servei acumula “moltíssimes queixes des de fa anys” i que l’aposta municipal era fer “un servei més fàcil, més a proper i còmode i optimitzar els recursos”.

Actualment el consistori reconeix que els vehicles de recollida de residus i els contenidors es troben majoritàriament en mal estat, la qual cosa comporta una despesa massa elevada pel fet que s’han de reparar sovint. A més, veïns i comerciants han reiterat queixes de males olors, acumulació de residus en certes zones, molèsties per la mobilitat de vianants i conductors. La brutícia és un dels temes recurrents en les queixes veïnals. I precisament és un dels més sensibles.

Nous contenidors i camions

D’aquesta manera, l’Ajuntament canviarà tot el sistema aquesta tardor, amb cinc nous camions de recollida d’escombraries que carregaran per dreta i esquerra, renovació de tots els contenidors, i campanyes de conscienciació per fomentar el reciclatge.

A partir del 3 d’octubre i fins a finals d’any es jubilaran tots els vells contenidors i se substituiran per un total de 1.794 contenidors més moderns i adaptats a persones amb mobilitat reduïda i invidents. A més aniran vinilats amb informació sobre quin tipus de residu s’hi ha de llençar.

L’Ajuntament, a més, farà una nova col·locació dels contenidors, atenent les queixes veïnals. Per exemple, els contenidors del carrer Joan Martí canviaran de vorera per evitar molèsties als clients de les terrasses dels bars, i els de Francesc Macià a l’alçada de plaça Catalunya també canviaran per no tapar els aparadors dels comerços. A més la distància entre contenidors es reduirà a un màxim de 75 metres per facilitar l’accés a tots els veïns.

Adéu als contenidors soterrats

Tot i que en principi aquest sistema es va vendre com una revolució i una millora de l’espai públic, a la pràctica el consistori confirma que els contenidors soterrats instal·lats en alguns punts concrets de la ciutat s’espatllaven amb facilitat i generaven problemes de salubritat. Així, es taparan els forats i s’instal·laran els nous contenidors en llocs com Riera Basté o Francesc Macià.

L’Ajuntament admet que un dels problemes principals que hi ha a Sant Boi és l’acumulació de trastos al carrer. Per aquest motiu una de les novetats del nou sistema de recollida de residus serà que un dia a la setmana un equip es desplaçarà a una zona de la ciutat per recollir gratuïtament els trastos. Els veïns hauran de deixar els residus a partir de les 20 hores a la porta de casa. I en cas de no fer-ho bé, l’Ajuntament es reserva l’opció d’imposar multes.

Tot el canvi en el sistema de recollida de residus anirà acompanyat d’un reforç comunicatiu, amb la nova marca SB Renova, l’entrada en funcionament del portal web sbrenova.cat, un nou telèfon d’atenció telefònica (900 10 88 30) i la presència d’informadors de carrer que tindran com a objectiu conscienciar a la població i assessorar sobre què va a cada contenidor.

Amb tot plegat, l’Ajuntament invertirà prop de cinc milions d’euros en el canvi del sistema de recollida, dels quals quatre els paga la Diputació de Barcelona. També destinarà 200.000 euros a la compra d’un nou programa de gestió. En la presentació pública, l’alcaldessa Lluïsa Moret ha explicat que «després d’aquest primer pas, a partir d’ara s’aniran succeint accions per a la millora de l’espai públic, com la posada en marxa de nous models i maquinàries per a la neteja viària o el manteniment del verd urbà i les zones enjardinades».

“Ha estat un treball transversal amb molts departaments implicats, i estem molt satisfets de poder-lo implementar tal i com vam prometre”, ha explicat Josep Puigdengolas, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament. “És un gran canvi de ciutat, i sense la coresponsabilitat dels veïns serà un esforç en va”, ha afirmat Puigdengolas, amb la voluntat d’esperonar a la ciutadania a que es posi les piles i posi de la seva part per tal de millorar les xifres de recollida selectiva.

Recomanacions personalitzades