Del Laboratori d’Art Comunitari de Sant Boi a Barcelona

La Galeria d’Art Lápiz del barri del Born, a Barcelona, acull l’exposició Expresiones, que conjuga dos projectes del Laboratori d’Art Comunitari de Sant Boi realitzats per presos del Centre Penitenciari Model de Barcelona.

LAC 2016Dos projectes del Laboratori d’Art Comunitari de Sant Boi han saltat el riu i es podran veure al barri del Born de Barcelona. Els projectes que formen part de l’exposició Expresiones i són O semillas de intenciones (LAC 2014) i O soy semilla… guardo sueño en mis manos (LAC 2015), creats per interns del Centre Penitenciari Model de Barcelona.

La ceramista i biòloga ambiental Zita Rodrigues va dirigir aquestes iniciatives transformadores d’intervenció socioeducativa en què unes 40 persones privades de llibertat van desenvolupar el potencial artístic a partir d’un treball centrat en la natura i la Terra.

El resultat són un conjunt d’una quarantena de peces artístiques que tenen en comú algun component orgànic i reflexionen sobre els paral·lelismes entre l’evolució de la natura i l’evolució vital de les persones. En el procés creatiu es va integrar la formació en valors com ara la recerca del coneixement, el creixement personal i la participació activa en la sostenibilitat del planeta.

La Galeria d’Art Lápiz és una galeria sense ànim de lucre i està especialitzada en art comunitari i desenvolupa la seva tasca al voltant de la creació artística per part de col·lectius en situació de vulnerabilitat.

La presència de treballs del LAC a Barcelona coincideix amb l`exposició a Sant Boi de les vuit propostes artístiques de l’edició de 2016, que fins al dia 6 de novembre es poden visitar a Can Castells, Centre d’Art. Amb el títol Pot l’art transformar-nos?, l’exposició del LAC 2016 inclou fotografies, pintures, escultures i instal·lacions realitzades per persones vinculades a entitats, associacions i escoles.

El LAC és una experiència de cultura comunitària que dóna veu mitjançant la creació artística a persones i col·lectius habitualment silenciats pels circuits de l’art contemporani. En aquesta ocasió, el fil conductor dels treballs ha estat l’observació de l’art com a eina de transformació individual, social i cultural.

Recomanacions personalitzades