1.500 persones assisteixen a l’homenatge a l’Assemblea de Catalunya

L’Ajuntament ha organitzat un acte institucional per commemorar el 40è aniversari de la Diada celebrada l’any 1976 a la plaça Catalunya, on s’ha descobert un monòlit en homenatge a l’Assemblea de Catalunya i a la seva tasca de recuperació de l’autogovern. 

L'acte va comptar amb la participació de la Coral Sant Jordi // Ajuntament de Sant Boi

L’acte va comptar amb la participació de la Coral Sant Jordi // Ajuntament de Sant Boi

La plaça de Catalunya ha tornat a ser objecte dels actes de l’11 de setembre, però en aquesta ocasió ha estat un acte institucional que ha fet reviure al públic assistent la històrica jornada de l’11-S del 1976. Amb el lema Una Diada per a la història, l’Ajuntament ha volgut homenatjar als veïns, institucions i activistes que van fer possible la Diada d’ara fa quaranta anys.

L’acte institucional, presentat pel periodista Xavier Grasset, s’ha iniciat amb la hissada de la Senyera mentre la Coral Sant Jordi i diverses corals santboianes entonaven el Cant de la Senyera. L’any 1976 la mateixa Coral Sant Jordi va actuar a plaça Catalunya, en aquella ocasió dirigida per Oriol Martorell. Precisament diversos familiars de Martorell també van assistir l’acte.

Als fons de l’escenari s’hi van projectar diverses imatges de la jornada del 1976, mentre s’escoltaven paraules de Jordi Carbonell i Josep Benet, protagonistes d’aleshores. El públic assistent a l’acte, unes 1.500 persones segons l’Ajuntament, anaven reconeixent espais i comentant i fent memòria.

Els Segadors va cloure l'acte institucional // Ajuntament de Sant Boi

Els Segadors va cloure l’acte institucional // Ajuntament de Sant Boi

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha intervingut a l’acte afirmant que «la unitat que vam ser capaços de construir en aquell moment ara és un bé d’inestimable valor que trobem a faltar». De fet a l’acte no hi van assistir diversos grups polítics municipals, com ERC i el PP. Moret ha defensat un acte «humil i ple de sentiment» i ha donat pas al descobriment d’un monòlit en homenatge a l’Assemblea de Catalunya, que resta situat prop de la zona de jocs infantils. «Espero que tots i totes siguem dignes de la seva memòria», ha afirmat Moret. Els veïns s’hi han aplegat tot seguit per realitzar-s’hi fotografies.

En l’acte també hi han intervingut l’historiador Andreu Mayayo, que ha reflexionat sobre el significat de la Diada del 1976 i la importància de l’Assemblea de Catalunya, i el delegat del govern de la Generalitat a Barcelona, Miguel Àngel Escobar, que ha llegit unes paraules del president Carles Puigdemont. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha intervingut a través d’un vídeo perquè estava en la manifestació independentista de Barcelona. La trobada ha finalitzat amb la interpretació col·lectiva de l’himne nacional ‘Els Segadors’.

Aquest ha estat el darrer acte d’un 11 de setembre ple de política i del qual Sant Boi ha tornat a ser protagonista. Si el 9 de setembre eren ERC, la CUP i Podem els qui omplien plaça Catalunya, el dia 11 hi ha hagut l’ofrena floral, l’acte dels comuns al parc de la Muntanyeta i aquest acte institucional.

El monòlit descobert a la plaça Catalunya en ocasió de l'aniversari de l'11 de setembre del 1976 // Ajuntament de Sant Boi

El monòlit descobert a la plaça Catalunya en ocasió de l’aniversari de l’11 de setembre del 1976 // Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades