El llangardaix comú torna a Sant Boi deu anys després

La muntanya de Sant Ramon torna a tenir un dels seus habitants que va desaparèixer fa deu anys degut als incendis dels estius del 2005 i 2006. Dos exemplars de llangardaix comú han estat alliberats amb l’esperança que l’espècie torni a repoblar la zona.

El llangardaix comú torna a córrer lliure per Sant Ramon // Ajuntament de Sant Boi

El llangardaix comú torna a córrer lliure per Sant Ramon // Ajuntament de Sant Boi

El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) ha alliberat dos exemplars de llangardaix comú a la muntanya de Sant Ramon de Sant Boi. Aquesta espècie havia desaparegut d’aquesta zona després dels dos incendis del juliol del 2005 i del 2006, que van cremar una tercera part de la superfície forestal de la ciutat. Ara, deu anys després, tornen a casa, després que l’Ajuntament en sol·licités la seva reintroducció fa cinc anys.

El primer tinent d’alcalde de la ciutat, Josep Puigdengolas, ha assegurat que l’alliberament d’aquests dos exemplars «és un reconeixement a la bona feina feta en gestió forestal i de recuperació dels marges de pedra seca». L’Ajuntament explica que també es tracta d’un indicador de qualitat de l’entorn natural ja que alliberaments com aquests són escassos i s’han produït només a altres espais emblemàtics com el massís de Montserrat.

Els dos llangardaixos van ser alliberats prop de l’àrea d’esbarjo del costat de l’ermita de Sant Ramon coincidint amb la celebració recent de l’Aplec de Sant Ramon. Aquesta espècie és la més gran d’Europa, arriba a fer entre 70 i 80 centímetres de cap a punta de la cua, i és característica perquè té un color verd molt intens i té taques blavoses. El principal element de la seva dieta són els insectes, fet que el converteixen en una espècie molt beneficiosa per l’èsser humà i per l’agricultura.

 

Un dels llangardaixos alliberats a la zona forestal del municipi // Ajuntament de Sant Boi

Un dels llangardaixos alliberats a la zona forestal del municipi // Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades