L’Altaveu premia a ‘El Último de la Fila’ i el talent del mestre Burrull

L’entrega de premis dóna el tret de sortida al Festival Altaveu. L’acte va reconèixer la feina d’artistes emergents i consolidats en una cerimònia freda a la qual gran part dels premiats no van assistir per recollir el guardó. Ni Obeses, ni Joana Serrat ni Quimi Portet i Manolo Garcia van ser presents.

Foto de família dels premiats en el 28è Festival Altaveu // Ajuntament de Sant Boi

Foto de família dels premiats en el 28è Festival Altaveu // Ajuntament de Sant Boi

Can Massallera va acollir l’acte d’entrega dels Premis Altaveu, que tradicionalment dóna el tret de sortida al festival que omple de música la ciutat durant dos dies. Els premis han anat amb coherència amb l’edició del festival d’enguany, i han estat una barreja de posar en valor tan figures emergents, així com figures molt reconegudes que han dedicat tota la vida a la música.

L’acte d’entrega de premis va resultar molt freda des del primer moment. Amb la sala d’actes de Can Massallera amb tres quarts d’entrada amb seients buits, i una cerimònia poc lluïda que va consistir un mer tràmit d’entrega de reconeixements. Va iniciar l’acte el regidor de cultura de l’Ajuntament, José Manuel Rodríguez Labrador, que va qualificar l’edició actual de l’Altaveu com «diferent» i que un dels principals atractius és «l’incorporació del talent local dels grups Trau i Coet». Labrador va convidar als assistents a ser «infidels, traiu els vostres gustos i descobriu noves propostes».

A partir d’aquí es van succeir l’entrega de premis. La mítica cantant Núria Feliu va pujar a l’escenari per a donar el premi al grup emergent i original de l’any a Obeses. El conjunt liderat per Arnau Tordera es va excusar d’assistir a l’entrega de premis i va recollir el guardó el responsable del grup de seguidors del grup. De fet les absències dels premiats van ser una tònica constant durant tota la gala. La següent premiada, Joana Serrat, premiada per la seva projecció internacional, estava de gira i tampoc va poder venir.

Però l’absència més destacada va ser pels guardonats per la seva trajectòria artística. Més de trenta anys després, El Último de la Fila, el mític grup composat per Quimi Portet i Manolo García, ha reeditat un recopil·latori i el Festival Altaveu els ha volgut retre homenatge amb aquest premi. A través d’un vídeo, García i Portet (que actuarà el dia 10 als Jardins de l’Ateneu), han agraït el premi tot assegurant que els «fa pensar que s’han fet grans».

A l’apartat dels que sí que van assistir a l’acte, es troben els responsables del festival MUD, Guerssen Records, per la seva aposta per les noves músiques o l’underground; el grup de pop-rock Lax’n’Busto, pels trenta anys de gira ininterrompuda; i finalment el premi especial de l’Altaveu va ser pel músic de jazz Francesc Borrull. El compositor, arranjador i pianista barceloní va ser de llarg el més aplaudit de la nit, i en el discurs va mostrar el seu agraïment i va afirmar que «sempre he intentat fer tot el que he sapigut, a vegades he encertat més i a vegades menys, però l’important és que ho he fet content».

Punt i final a l’entrega de premis, ara arriba el moment de la música. El festival comptarà amb les actuacions del mateix Quimi Portet, Maika Makovski, Coque Malla, Marlango, Ismael Serrano, Blaumut, Marion Harper, Trau i Coet, entre altres, a més de xerrades, projeccions i activitats infantils.

Recomanacions personalitzades