Manel Esteller, guardonat amb la Medalla d’Or del Parlament

El Parlament de Catalunya ha decidit atorgar al metge i investigador santboià Manel Esteller la medalla d’honor del Parlament en la categoria d’or, la màxima distinció de la institució. Li serà lliurada en el decurs d’un acte institucional el 10 de setembre.

Manel Esteller ha rebut la medalla d'or de la institució // Parlament de Catalunya

Manel Esteller ha rebut la medalla d’or de la institució // Parlament de Catalunya

L’investigador santboià Manel Esteller torna a ser reconegut per la seva tasca dins del camp de la medicina. En aquest cas el reconeixement li farà la cambra legislativa catalana. La mesa del Parlament ha decidit per unanimitat atorgar-li la medalla d’or de la institució en un acte que se celebrarà passat l’estiu, el 10 de setembre.

La presidenta Carme Forcadell i la mesa han decidit distingir Esteller per la seva trajectòria com a metge i investigador de referència internacional, en reconeixement de la seva tasca d’investigació i dels èxits assolits en la lluita contra el càncer. El Parlament també destaca la contribució d’Esteller a la projecció d’una Catalunya capdavantera en la recerca científica i al progrés col·lectiu que ha comportat l’aplicació de les seves investigacions en àmbits tan diversos com les ciències humanes i socials, les ciències de la vida i de la salut, l’enginyeria, la tecnologia i les ciències experimentals.

La trajectòria de Manel Esteller

Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona (1992), s’hi va doctorar amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d’endometri (1996). Del 1997 al 2001, va fer els estudis de postdoctorat a la Universitat Johns Hopkins de Baltimore (EUA), on es va centrar en la relació entre la metilació de l’ADN i el càncer. Entre el 2001 i el 2008, va dirigir el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Actualment és director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL). És també professor de genètica de la Universitat de Barcelona, professor d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i ocupa el càrrec de president de la Societat d’Epigenètica.

És autor de més de 300 articles científics i ha rebut nombrosos premis i reconeixements internacionals. La seva tasca investigadora ha estat fonamental per als descobriments recents d’alguns fàrmacs antitumorals i obre el camí per conèixer l’epigenoma humà, un projecte internacional en què Esteller té un paper cabdal.

Lliurament de la medalla

L’acte de lliurament de la medalla al doctor Esteller es farà el dissabte 10 de setembre al vespre, en el primer dels actes institucionals que obriran la commemoració de la diada nacional de Catalunya. L’entrega, que es farà a l’auditori del Parlament, comptarà amb una glossa de la figura del guardonat, la intervenció d’Esteller i els parlaments institucionals de la presidenta del Parlament i del president de la Generalitat.

La medalla d’honor del Parlament és una distinció creada l’any 2000 i s’atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional.

Recomanacions personalitzades