Lucía Porcel: «M’ha agradat l’experiència però faria molts canvis a l’Ajuntament»

La cap de llista a les darreres eleccions municipals per Gent de Sant Boi ha deixat la seva acta de regidora després d’un any per donar pas a un altre company tal i com havia previst la formació. Porcel assegura haver «après molt» i es mostra disposada a repetir com a regidora en el proper mandat.

Lucía Porcel, la ja exregidora de Gent de Sant Boi, davant l'Ajuntament // Marc Pidelaserra

Lucía Porcel, la ja exregidora de Gent de Sant Boi, davant l’Ajuntament // Marc Pidelaserra

El 30 de juny va ser el teu darrer dia com a regidora, com et sents?

Se m’ha fet curt. Ara que ja m’estava aprenent com funcionava tot he hagut de plegar. Potser sí que proposarem fer períodes més llargs, no sé si el mandat sencer però més d’un any segur. Tot i això creiem que és molt positiu que diverses persones de l’assemblea de Gent de Sant Boi vagin passant pel Ple i aprenent.

Com és que heu decidit organitzar-vos d’aquesta manera?

Perquè la feina de regidor sigui una tasca compartida amb l’assemblea. Havíem pactat que estaríem de regidors un any però ens hem adonat que és molta feina i són moltes coses noves de cop. Així, hem preferit que es quedi algú que ja tingui experiència acompanyant algú nou. El Joan Domènech es quedarà de regidor mig any més i després donarà pas a un altre company. Personalment m’ha agradat molt l’experiència i he après moltíssim en aquest any.

Repetiries?

Sí, si no hi ha cap company que li faci il·lusió em proposaré pel proper mandat. Ara, que tampoc li discutiré a l’assemblea si no m’hi volen. L’experiència ha estat bé, tot i que faria molts canvis a l’Ajuntament. Per exemple, que sigui una institució realment participativa i que no fomenti les xarxes clientelars.

Com valores la tasca que has fet des de l’oposició?

Fer oposició és molt difícil. Costa molt arribar la informació, a vegades no arriba, o ho fa el mateix dia de la comissió informativa i no la podem discutir abans en assemblea. Així és difícil fer control al govern. A més, potser no de manera voluntària però porten les crítiques que els fem al terreny personal, per complicar-ho tot més. Nosaltres volem fer caure les contradiccions que tenen com a govern d’esquerres que diuen que són i fiscalitzar la gestió pública, res més.

El vostre grup, i tu en particular, heu estat molt crítics també amb el funcionament del plenari.

No creiem que sigui una assemblea representativa de la gent i participativa. Tenim molt limitat el poder per presentar mocions, només les podem presentar amb posicionament polític i no sobre qüestions de Sant Boi. Si volem parlar de la ciutat, hem d’entrar un prec, que el govern no té cap tipus d’obligació d’atendre. Aquest aspecte és molt frustrant.

I com està sent el primer any de Gent de Sant Boi amb representació al consistori?

Molt bé, ara farem una aturada per agafar forces i encarar la tardor. Sí que és cert que no tenim tanta gent com al principi. En part és normal perquè en conjunt tota la mobilització popular ha baixat. Però els que hi som continuem amb força per treballar fins a finals de mandat. A nosaltres potser ens ha afectat el tenir dues potes: una al Ple i l’altra al carrer. I a vegades la del carrer ens ha fallat una mica perquè la feina institucional ens menja.

Quin consell li donaràs al teu substitut, al Jorge Romero?

Ja fa temps que portem preparant el relleu, ell ha vingut a tots els plens, i com estarà amb el Joan ell ja acabarà de fer-li el traspàs. Però sí que l’aconsellaria que no es capfiqui amb coses que, realment, no són tan importants. A vegades et centres en una moció política que en realitat no va més enllà i un tema important per la ciutat et passa desapercebut. Ah, i que no agafi massa feina per ell sol, que delegui en l’assemblea.

Quins són els teus propers reptes?

Continuaré vinculada a l’assemblea de Gent de Sant Boi, però en la distància perquè marxo a estudiar un màster a finals d’estiu. Ara pausa, centrar-me en la formació, i quan acabi segur que tornaré amb força.

Recomanacions personalitzades