L’organització ecologista DEPANA presenta un recurs contra el PDU i confia en aturar-lo

Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) segueix la via dels veïns del carrer Llevant i del partit Esquerra Republicana i també presenta un recurs contra el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat. L’entitat es mostra molt confiada en l’èxit de la demanda perquè considera que el PDU no té «prou motivacions» i s’ha aprovat «arbitràriament».

Els membres de DEPANA José García, Francesc Espinal i Josep Capmany, durant la presentació del recurs al PDU // Marc Pidelaserra

Els membres de DEPANA José García, Francesc Espinal i Josep Capmany, durant la presentació del recurs al PDU // Marc Pidelaserra

L’organització ecologista DEPANA ha decidit presentar un recurs contra el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat, el projecte que contempla la urbanització del sector Llevant de Sant Boi, entre d’altres parcel·les dels municipis de Viladecans, Gavà i Castelldefels. A la demanda hi donen suport diversos partits i moviments polítics, com ara la secció local d’Esquerra Republicana, Gent de Sant Boi i Podemos Sant Boi.

Els motius al·legats en la demanda es basen en dos pilars: d’una banda, que el PDU no protegeix de forma suficient els valors naturals i ecològics del Delta del Llobregat; i d’altra que suposa una requalificació massiva de terrenys abans qualificats com a equipaments -i per tant amb destinació al servei públic i comunitari- en terrenys d’aprofitament privat i a títol lucratiu per a usos comercials, hoteler, industrial i residencial.

Josep Capmany, membre de DEPANA, ha afirmat que no està justificada la raó de crear espais per activitat econòmica, ja que el «El Delta està ple de polígons industrials mig buits, aquest argument no s’aguanta». «Hi ha una manca de motivació, la seva aprovació és arbitrària«, ha explicat. A més, ha acusat l’empresa pública d’habitatge Incasòl d’actuar com un promotor privat, «requalificant terrenys per pagar els seus deutes, com un pelotazo«.

Preocupació per la façana de llevant de la ciutat

L’entitat ecologista ha mostrat la seva preocupació per l’impacte del projecte d’urbanització del sector Llevant, concretament a la zona de l’Oasis i la Parellada. Capmany considera que «hi haurà una intervenció molt agressiva amb blocs de pisos de fins a set pisos, que farà perdre la panoràmica del nucli antic«. A més, han volgut expressar el seu suport als veïns del carrer Llevant, presents en l’acte de presentació d’aquest recurs, i els han ofert ajuda per si es volen organitzar mobilitzacions de protesta.

Tot i així, el PDU continua vigent i encara que s’hagin presentar recursos no es pot aturar cautelarment. Així, DEPANA ha explicat que «és molt possible» que la urbanització de les zones afectades pel pla comenci abans que els tribunals es pronunciïn.

Recomanacions personalitzades