El ple municipal rebutja l’acord entre UE i Turquia i s’enfronta per l’ajuda als refugiats

El ple municipal aprova una moció de rebuig al preacord signat entre la Unió Europea i Turquia. L’equip de govern i l’oposició es van enfrontar per la implicació de Sant Boi en l’acollida de persones refugiades i l’enviament de material als camps de refugiats.

L'exèrcit grec reforça el tancat del camp de refugiats d'Idomeni // Matthew Tsimitakis

L’exèrcit grec reforça el tancat del camp de refugiats d’Idomeni // Matthew Tsimitakis

El ple municipal, amb la única abstenció del PP, va mostrar el seu rebuig a l’entesa entre la Unió Europea i Turquia pel tracte de les persones refugiades que volen entrar al continent. El consistori creu que amb aquest acord es pot “vulnerar greument la legislació que protegeix les persones refugiades, empitjorant la crisi humanitària que estan vivint“, i reclama al govern central que “bloquegi el preacord i posi per davant la protecció de les persones perseguides“. El text també posiciona la ciutat de Sant Boi com a «ciutat refugi» i demana a les administracions espanyola i catalana que agilitzi els tràmits per tal que els municipis puguin començar a acollir persones.

Segons el tinent d’alcalde socialista José Ángel Carcelén, «no reconeixem aquesta Unió Europea, que havia estat a l’avantguarda dels drets humans«, i considera que la UE s’equivoca pensant que «endurint les fronteres resoldrà cap problema«. Per Olga Puertas (Ciutadans), el conflicte dels refugiats només es podrà resoldre «si la UE ajuda a solucionar els conflictes que viuen en els països dels que fugen«.Pel portaveu d’ERC, Miquel Salip, «Catalunya no podrà acollir a cap persona perquè el govern de l’Estat no ho permet«, motiu pel qual també seria positiu que Catalunya esdevingués independent. El PP no va explicar el seu posicionament.

Gent de Sant Boi i ICV s’enfronten per l’ajuda humanitària

En l’explicació del posicionament, Joan Domènech (Gent de Sant Boi) va reclamar a l’equip de govern que «fes un pas més i ajudés a les ONG que volen enviar ajuda als camps de refugiats«. Concretament va explicar el cas del Casal El Baluard, que ha recollit material per enviar al camp d’Idomeni (Grècia) però no té mitjans per fer-ho. Domènech va demanar a l’equip de govern que facilités un camió per transportar-lo.

La tinent d’alcalde ecosocialista Alba Martínez va manifestar que l’Ajuntament «no s’oposa a cap iniciativa humanitària, però tampoc les recolzarà perquè hi ha molts problemes per fer arribar l’ajuda al seu destí«. Segons Martínez, cap organització humanitària (Metges sense Fronteres, UNICEF…) organitza campanyes de recollida de material i en canvi el que demanen és aportacions econòmiques, «perquè surt més a compte aprovisionar al lloc on és al camp de refugiats que no pas transportar el material«.

Recomanacions personalitzades