Un nou pipican amb premi per evitar que els gossos orinin a les façanes

Els veïns que passin per la plaça Llorenç Presas es trobaran amb un nou aparell instal·lat com a prova pilot per millorar la neteja de l’espai públic. Es tracta d’un urinari per a gossos que ofereix premis als animals cada cop que el facin servir. S’anomena E-can i, si té èxit, s’instal·laran en més punts de Sant Boi.

L'alcaldessa Lluïsa Moret i els regidors Josep Puigdengolas i Ció Lerma, durant l'inauguració de l'E-can // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

L’alcaldessa Lluïsa Moret i els regidors Josep Puigdengolas i Ció Lerma, durant l’inauguració de l’E-can // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Un dels problemes habituals de les ciutats és la convivència entre persones i animals domèstics, i en especial la neteja de l’espai públic. L’orina i els excrements dels gossos provoquen moltes molèsties i ara l’Ajuntament de Sant Boi ha iniciat una prova pilot per tal d’intentar acabar amb un dels problemes que més queixes aixeca.

Es tracta d’un urinari per a gossos 100% ecològic i sostenible. Quan l’animal fa les seves necessitats sobre la reixa que té, l’aparell li proporciona un premi (una galeta) de manera automàtica. Així, mitjançant el conductisme, es pretén modificar el comportament del gos que acabarà associant el fet d’orinar a l’E-Can amb el premi. D’aquesta manera s’espera que deixi d’orinar a les façanes.

L’Ajuntament ha explicat que l’E-Can incorpora un sistema d’auto-neteja, sense productes químics. El compost orgànic que absorbeix les orines es reutilitza com adob per a jardineria o com a combustible per a calderes de biomassa. L’aparell funciona amb energia solar per alimentar la part electrònica i disposa d’un sistema informàtic que permet extreure dades estadístiques de com s’està fent servir.

De moment l’aparell instal·lat a la plaça Llorenç Presas és una prova que permetrà observar si el sistema funciona bé. Si és així, s’instal·laran més E-cans a la resta de la ciutat, segons fonts municipals. El sistema ja s’ha utilitzat a altres poblacions com Molins de Rei. Com qualsevol iniciativa d’aquestes característiques, la responsabilitat de les accions dels animals i que aquesta prova tingui èxit és dels propis veïns que siguin amos d’animals de companyia.

Recomanacions personalitzades