Veïns de Molí Nou reclamen l’obertura del carrer Primer de Maig i acusen l’Ajuntament «d’abandonar» el barri

La construcció de la nova rotonda a la carretera BV-2002 va convertir Primer de Maig en un carrer sense sortida. Diversos veïns de Molí Nou s’han organitzat per reivindicar que aquesta important via del barri torni a estar oberta i ajudi a millorar la mobilitat i la dinamització comercial.

Raúl Martínez en el lloc de la discòrdia, el final del carrer Primer de Maig // Marc Pidelaserra

Raúl Martínez en el lloc de la discòrdia, el final del carrer Primer de Maig // Marc Pidelaserra

L’any 2010 va resultar força agredolç per diversos veïns del barri de Molí Nou – Ciutat Cooperativa. La solució als continuats problemes de trànsit a la carretera BV-2002 quedarien resolts amb la construcció d’una nova rotonda a l’alçada del carrer Mompou, però aquesta mesura comportava el tall del carrer Primer de Maig, una via important del barri. Sis anys després, el carrer continua tallat. No es pot accedir al barri per aquest carrer, tampoc sortir-ne. Els veïns es queixen que el tall indefinit els perjudica de dues maneres: per una banda, dificulta la mobilitat dins del propi barri; per l’altra, el teixit comercial s’ha ressentit.

«Que l’Ajuntament permetés el tall del carrer, no ens informés i no hi posi remei, per nosaltres és una falta de respecte», assegura Martínez. La Diputació de Barcelona és la responsable del projecte i la construcció de la rotonda de la carretera i del tall del carrer però els veïns reclamen a l’Ajuntament que lideri i busqui una solució. «A nosaltres ens costa molt treure’ns l’estigma de barri de segona», lamenta Raúl Martínez, un dels portaveus de la Plataforma Molí Nou, que reivindica l’obertura del carrer Primer de Maig.

«Com és un carrer mort, la gent ja no ha de passar per aquí i hi ha hagut molts comerços que han hagut de tancar», es queixa Martínez. El portaveu explica que el consistori els ha fet una proposta de millora que inclou l’obertura del carrer, però només per entrar al barri i no per sortir-ne. «És una solució clarament insuficient, que no millorarà el problema. Volem entrar i sortir del barri», explica Martínez.

En principi les obres al carrer Primer de Maig han de començar aquest mes de juny. Tot i això, des de la Plataforma es queixen que l’Ajuntament «ha traït els principis de transparència i participació ciutadana» perquè no ha comptat amb els veïns per abordar la situació del barri des dels inicis.

Martínez ha explicat que en un primer moment el regidor de districte, Javier López Herranz, va mostrar «més interès» en donar una solució al barri, però des que els veïns van rebutjar la primera proposta que va fer l’Ajuntament, «hi ha hagut un divorci total amb la regidoria, des de la qual s’ha intentat dividir els veïns i des de la qual se’ns ha arribat a fins i tot a culpabilitzar de l’endarreriment de les obres», explica Martínez. Ara mateix estan a l’espera de que el consistori els aporti un projecte millor que el plantejat inicialment. Mentrestant, els veïns continuen mobilitzats per, si s’escau, organitzar més protestes per reclamar la millora de la mobilitat al barri.

Recomanacions personalitzades