Josep Puigdengolas: Sant Boi contra el canvi climàtic

Josep Puigdengolas als jardins de Can Castells // David Guerrero

Josep Puigdengolas // David Guerrero

Els darrers dies la lluita contra canvi climàtic ha estat al centre de l’agenda política mundial. Milers de delegats i observadors internacionals s’han trobat a París a la COP21, en el marc de les Nacions Unides, per assolir acords per limitar l’escalfament global.

Però quin és el paper dels municipis en el grau d’assoliment d’aquests objectius? Quin és el paper de la nostra ciutat?

Aquesta setmana alguns mitjans de comunicació es feien ressò d’una notícia que hauria de ser motiu d’orgull per a la nostra ciutat: Sant Boi ha assolit la reducció d’un 23% les emissions de CO2 en la meitat del temps previst. El Pla d’Acció d’Energia Sostenible de Sant Boi (PAES) del 2009 fixava com a objectiu principal reduir en un 20% les emissions generades per la ciutat l’any 2020. Amb dades del 2012 hem assolit un 23% de reducció, lluny del 19% assolit al conjunt de la província de Barcelona i així ho hem fet saber mitjançant el lliurament, durant el transcurs de la COP21 de París, de informe de seguiment del PAES a la Unió Europea.

A més, cal tenir en compte que al marge de les accions previstes al PAES si sumem l’execució del Pla Director d’Eficiència Energètica a Edificis Municipals 2013-2015, les campanyes d’eficiència energètica a les llars, o les campanyes de conscienciació per generar menys residus, podem pensar que a dia d’avui estem en una situació encara millor. Les dades les sabrem els propers anys. Ara cal treballar per continuar incrementant aquest percentatge, o per mantenir-lo, en el cas de que es produeixi una recuperació de l’economia basat en el model caduc que ens ha portat a la greu situació social i ambiental actual. I continuar treballant també per assolir dos compromisos que tenim pendents: la reducció del 20% del consum d’energia i la producció d’un 20% d’energia renovable.

La bona feina feta fins ara per Sant Boi tindrà el seu reconeixement el proper mes de febrer. La nostra ciutat serà una de les quatre ciutats escollides per participar a la MARATÓ D’ESTALGIA, una marató d’estalvi energètic on participaran altres 3 municipis pioners en l’aplicació de polítiques relacionades amb la eficiència energètica: Sant Cugat, El Prat de Llobregat i Granollers. El 100% dels diners estalviats es destinaran a projectes de lluita contra la pobresa energètica. En definitiva, durant un mes es podrà visualitzar el que l’Ajuntament ve fent els darrers anys: estalviar per destinar aquest estalvi a altres polítiques socials que considera prioritàries.

Avui, després del COP21 de París, no podem fer més que recordar la importància del nostre compromís i responsabilitat envers la lluita contra el canvi climàtic, per tal de llegar un medi ambient igual o millor de com l’hem trobat. I Sant Boi és i ha de ser municipi capdavanter.

Recomanacions personalitzades