Jaume Sans: Deixar de ser el pati del darrere

Jaume Sans webAmb aquest títol, tan explícit com recurrent, els municipis situats a la perifèria de Barcelona hem manifestat durant anys el nostre malestar per sentir-nos tractats com l’habitació dels mals endreços de la capital del país. Al llarg d’aquests darrers temps però, algunes de les noses, poques, que venien a petar al nostre territori han revertit. Fins i tot alguns dels municipis del Delta del Llobregat han anat deixant de ser perifèria per ostentar una certa centralitat dins la gran Barcelona.

Tot i això, a Sant Boi encara continuem ancorats en la fase de ser un reservori de tot allò que la gran ciutat no vol, o de ser el lloc de pas de les infraestructures que li calen a la capital, però sense aportar cap contrapartida per aquesta servitud. Sovint se’ns presenten com a servituds imposades, inevitables. I és cert. Però també és cert que ciutats veïnes a la nostra han sabut plantar cara a les diferents administracions per minimitzar el seu impacte i aconseguir, al mateix temps, contrapartides per al municipi. A Sant Boi no hi ha hagut manera. Qui ha liderat durant anys l’Ajuntament no ha sabut plantar-se i, si no es podia evitar l’impacte, treure’n com a mínim un rèdit per a la ciutat.

Impacte de les torres a Sant Ramon // ERC Sant Boi

Impacte de les torres a Sant Ramon // ERC Sant Boi

Els darrers dos casos d’infraestructures no desitjades i que ens trinxen el territori són, per una banda, la construcció d’un nou ramal d’ample RENFE fins a l’aeroport, en ple Parc Agrari, amb l’esforç d’anys que ens ha costat poder preservar-lo. I en segon lloc, l’arribada d’una nova línia de transport d’energia elèctrica a través de la muntanya de Sant Ramon, la qual també ens hem esmerçat entre tots a preservar i que ara es veurà repoblada per noves torres d’alta tensió. Aquesta nova instal·lació de grans torres ja va començar aquest estiu passat i continuarà durant els propers mesos.

Paral·lelament, rebem la notícia que a les vessants del voltant de la serra de Collserola, més concretament a la zona del passeig de les Aigües, Endesa ha tingut la sensibilitat de retirar cinc torres de mitja tensió per motius estrictament de millora de la qualitat del paisatge. Hem de felicitar-nos pel benefici que significa per a aquest espai natural i pels seus visitants. Però un cop llegida la notícia, i coneixent el que s’està fent a Sant Ramon, malgrat que es vulgui justificar que es tracta d’una obra d’interès general, torno a tenir la sensació que no hem deixat de ser el pati del darrere, que les nostres muntanyes i els nostres camps no han estat defensats com caldria. En definitiva, a Sant Boi volem mantenir un entorn lliure, amb bosc i agricultura. No que ens posin tot allò que no volen els nostres veïns.

Jaume Sans, regidor d’ERC a l’Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades