Lluïsa Moret: «Els ciutadans han de veure en l’Ajuntament una eina útil»

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, avança els eixos del pla de govern dels propers quatre anys i es compromet a reformular ordenances i òrgans de participació ciutadana.

Lluïsa Moret entrevistada per Sant Boi Diari // Jose Polo

Lluïsa Moret entrevistada per Sant Boi Diari // Jose Polo

Es compleixen 100 dies de l’inici del nou mandat. A l’espera del Pla d’Acció Municipal, per on passen els objectius pels propers quatre anys?

El pla de govern, que s’aprovarà al desembre juntament amb els pressupostos, combinarà eixos que són desgraciadament vigents per la crisi que no acabem de superar. L’eix més important és el que té a veure amb el desenvolupament econòmic i la creació d’ocupació digna. S’han de crear les condicions necessàries per fer la ciutat atractiva per captar activitat econòmica millorant els polígons industrials i s’ha de desenvolupar el Pla de Comerç 2020 per donar un nou impuls i promoure el comerç local. A més dels sectors tradicionals, hem d’impulsar-ne de nous promovent l’emprenedoria local a través del CoBoi i posar en valor el nostre entorn natural convertint-lo en un nou motor econòmic.

L’acord de govern amb ICV-EUiA deixa un cartipàs continuista respecte l’anterior mandat però Educació i Cultura passen a dependre directament de vostè. Per què?

És imprescindible millorar els processos formatius i la capacitació al llarg de la vida per oferir més oportunitats d’inserció laboral als nostres ciutadans. L’aposta per l’educació és una aposta directa per donar un millor futur per la ciutat.

L’educació és una competència de la Generalitat. Està suplint l’Ajuntament les retallades del govern català?

Les reivindicacions locals passen per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i dos elements fonamentals són l’educació i la sanitat. Són competències autonòmiques però també són drets fonamentals de la ciutadania i apostarem més enllà de les nostres competències. En educació treballem per millorar la qualitat dels equipaments com l’escola Amat Verdú. Invertirem diners en la seva reforma encara que no ens correspongui perquè és una prioritat com a ciutat.

En el seu discurs d’investidura com alcaldessa convidava la ciutadania a construir junts la ciutat. Com ho pensa aconseguir?

El “com” també l’hem de construir junts, per això hem creat una regidoria específica de noves formes de participació. Els ciutadans han de veure en l’Ajuntament una eina útil per a ells, no una cosa llunyana. Volem revisar totes les ordenances municipals des d’aquesta lògica. També hem de repensar l’Oficina Municipal d’Atenció al Públic, el Consell de Ciutat, els consells de participació dels barris i sectorials. Toca repensar aquests instruments conjuntament amb la ciutadania i explorar noves fórmules.

En aquest mandat veurem el nou model de recollida de residus. Quins canvis introduirà?

Serà un model més polivalent. Ara els contenidors han d’estar sempre a un costat de les voreres, volem que permeti rotar d’un cantó a l’altre amb un sistema de càrrega superior. El tema de les olors també ha de millorar amb algun material que preservi de les males olors als veïns. Uns camions menys sorollosos i uns sensors que determinin quan els contenidors estan plens per organitzar millor les recollides són alguns dels elements que s’introdueixen al plec de condicions. L’adjudicació serà a principis de l’any vinent.

El desenvolupament urbanístic a la zona de la Parellada es realitzarà un cop finalitzin les obres de la variant i els nous accessos viaris o es començarà abans?

Són dos coses que no estan vinculades però sí que han d’estar articulades. Estem en un procés de disseny de la zona. Ha de combinar una zona d’equipaments, sobretot esportius i d’oci familiar, zones verdes per suposat i habitatge. És una zona molt important per la ciutat, s’ha de pensar bé i ho estem treballant amb la Generalitat a través del Pla Director Urbanístic.

Un tema clàssic: la caserna. Es pensa fer algun moviment durant els propers mesos?

Com sempre hem fet en els diferents mandats tornarem a contactar amb el ministeri de Defensa per rescatar el conveni vigent i fer explícita la demanda de que no volem una caserna al nucli urbà.

Facilitaria un canvi en l’actitud de Defensa que les eleccions fessin arribar al PSOE a La Moncloa?

Aquest consistori mai ha renunciat a reivindicar de forma recorrent i constant la recuperació d’aquest espai. La predisposició a l’altra cantó a vegades ha estat millor i a vegades absent. Esperem que si hi ha un canvi de govern estiguin més predisposats a escoltar les nostres demandes.

 

Recomanacions personalitzades