Més d’un miler de persones han assistit a l’acte que Catalunya sí que es pot ha celebrat al parc de la Muntanyeta amb una rotunda defensa del Baix Llobregat i la classe treballadora. El líder de Podemos ha estat qui ha aixecat més aplaudiments entre un públic entregat.
En una campanya electoral en el que tots els partits són conscients que el futur es juga a l’àrea metropolitana de Barcelona, Catalunya sí que es pot ha dedicat les seves millors paraules al Baix Llobregat en un acte polític que ha reunit a més de 1.500 persones al parc de la Muntanyeta. El cap de cartell era Lluís Rabell, candidat a la presidència de la coalició, però la gran ovació com si d’una estrella del rock es tractés se l’ha emportat Pablo Iglesias, reclamat per llargues cues de gent de totes les edats per fotografiar-se amb ell abans i després de l’acte. Tot i que alguns portaven banderes d’EUiA i republicanes, el més vistós eren les samarretes liles de Podemos. Els crits de «sí, se puede» i «a por ellos» han estat la banda sonora que ha acompanyat l’actuació de Pablo Iglesias, teloner de luxe de Rabell, que es mirava amb un somriure l’excitació aixecada pel seu company de files.
Pablo Iglesias ha començat la seva intervenció dedicant unes paraules a la Fundació Marianao, que ha qualificat de «referent» i l’ha posat com exemple de gent que treballa pel progrés dels barris i la societat. Davant un públic entregat, Iglesias ha donat la benvinguda a tots els antics votants socialistes que abracen el seu projecte polític que aquest cop s’integra dins de Catalunya sí que es pot. «El PSOE només canviarà si estem nosaltres per davant, l’únic vot útil per fer fora a Rajoy és Podemos i l’únic vot útil per fer fora a Mas és Catalunya sí que es pot«, ha assegurat Iglesias fent campanya tant per les eleccions del 27 de setembre com ja anticipant-se a les generals que previsiblement es celebraran al desembre.
El secretari general de Podemos ha dedicat part de la seva intervenció a recordar a Artur Mas que va ser CiU qui va investir a Jose Maria Aznar l’any 96 així com va ser el partit que va recolzar la recent reforma laboral i amnistia fiscal dels populars. «Entre Podemos i el PP, Mas prefereix al PP perquè amb Rajoy de president li és més fàcil continuar al poder, Mas anteposa els seus interessos polítics als de Catalunya», ha etzibat Iglesias, titllant-lo d’«irresponsable» per comparar-lo a ell amb Aznar i la ultradreta. L’aspirant a La Moncloa li ha recordat al candidat a la presidència de la Generalitat de Junts pel sí que va ser la ultradreta qui va afusellar familiars seus i va empresonar al seu avi i al seu pare. Per això li ha demanat «més respecte».
Rabell parla de Madrid
El candidat a la presidència de la Generalitat, Lluís Rabell, també ha atacat a Artur Mas i la candidatura conjunta conformada amb ERC. Rabell ha ironitzat amb una «crisi d’identitat» ja que mentre Ciutadans el titlla d’independentista, Artur Mas el compara amb Aznar. En la mateixa línia que minuts abans feia Iglesias, Rabell ha recordat al president de la Generalitat: «Nosaltres no érem al Majestic!». El candidat de Catalunya sí que es pot ha definit la coalició sorgida d’ICV, EUiA, Podemos i Equo com «la gent de les marees, de Valeo, de Solvay».
En una campanya on Miquel Iceta ha posat el toc de color amb els seus balls, Lluís Rabell no s’ha volgut quedar enrere i davant les 1.500 persones que omplien el parc de la Muntanyeta s’ha posat a cantar la cançó «Pongamos que hablo de Madrid» de Joaquín Sabina traduïda al català. Tot plegat per remarcar que el govern espanyol i català es veuran abocats a parlar i negociar tard o d’hora. «Acabarem primer amb el govern de Mas i després amb el de Rajoy perquè si ens ajuntem canviem les coses», ha conclòs Rabell.
Defensa del Baix Llobregat i Sant Boi
Abans de Pablo Iglesias i Lluís Rabell ha parlat Joan Coscubiela, número 3 de la candidatura. Amb un to molt mitinero, el diputat al Congrés ha fet un discurs molt aplaudit pel públic local. «El Baix Llobregat és la patria que ens va ensenyar les lluites obreres i veïnals», ha assegurat davant alguns dels protagonistes dels canvis aconseguits fa algunes dècades i ha remarcat entre grans aplaudiments: «La dreta catalana no ens ha de donar lliçons a la gent del Baix Llobregat, una comarca castigada per no votar als hereus de Pujol».
Coscubiela ha qualificat els membres de Catalunya sí que es pot com aquells que van salvar el Delta del Llobregat de l’especulació urbanística. «Som nosaltres els que hem defensat les carxofes del Parc Agrari davant els patriotes Mas i Aguirre», ha destacat Coscubiela, indicant que «estem més a prop dels treballadors de Coca Cola a Fuenlabrada que dels Daurella», en referència a l’empresa catalana responsable de les plantes embotelladores de la multinacional i cridant a establir ponts entre la classe treballadora.
En la mateixa línia s’ha mostrat Lorena Vicioso, diputada pratenca d’ICV-EUiA, que ha posat en valor el paper de la ciutadania del Baix Llobregat en la construcció del país. «Som hereus de la gent que va lluitar pels nostres barris, aquells que demanaven escoles, centres socials i habitatges», ha afirmat la jove política davant d’algunes d’aquelles persones que van protagonitzar les demandes citades. Per a Vicioso, ha estat la gent d’esquerres qui va «dignificar els barris i qui va construir les places en les que després discutia el 15-M». Si Rabell es va arrencar a cantar Sabina, Vicioso ha optat per citar -no cantar- el «Golpe maestro» de Vetusta Morla.