Els Premis Altaveu reconeixen la trajectòria de Joan Manuel Serrat

Joan Manuel Serrat ha rebut un premi especial per la seva extensa trajectòria artística. Els Premis Altaveu reconeixen també el treball de Cabo San Roque, Marco Mezquida, Ian Sala, Xarim Aresté, Senior i el Cor Brutal i el festival In-Edit. L’alcaldessa creu que l’Altaveu s’ha de repensar donant més veu a artistes locals.

Joan Manuel Serrat recollint el Premi Altaveu 2015 a la trajectòria professional // Elisenda Colell

Joan Manuel Serrat recollint el Premi Altaveu 2015 a la trajectòria professional // Elisenda Colell

Els Premis Altaveu acostumen a reconèixer artistes, entitats i iniciatives que han enriquit la música produïda a Catalunya durant el darrer any. Però hi ha també un premi a la trajectòria professional i aquest any s’ha entregat a un nom majúscul com és Joan Manuel Serrat, que ha celebrat 50 anys de carrera musical plena d’èxits.

Serrat ha estat el principal focus d’atenció dels Premis Altaveu 2015 al rebre el premi que distingeix l’autor com un referent incontestable de la música catalana i espanyola des de fa 50 anys. El jurat ha valorat la seva «insòlita fusió entre excel·lència creativa i compromís polític i social» considerant les seves cançons com «un formidable patrimoni de la música popular que ja forma part de l’imaginari de diverses generacions».

Fotografia de tots els premiats i el jurat dels Premis Altaveu 2015 // Elisenda Colell

Fotografia de tots els premiats i el jurat dels Premis Altaveu 2015 // Elisenda Colell

El cartell de premiats, més enllà de Serrat, ha reconegut grans artistes del panorama musical català. Cabo San Roque, el duet format per Roger Aixut i Laia Torrents, ha estat premiat pel seu darrer treball, 12 rounds, on exploren els camins del rock i l’electrònica d’avantguarda fent un pas més en el que pel jurat és «un camí que desborda les caselles convencionals i on la música i el concert es fonen amb la performance teatral i la instal·lació».

El virtuós pianista de Maó Marco Mezquida és un dels músics imprescindibles de l’escena jazzística catalana, tant per la col·laboració amb diverses formacions per la seva proposta en solitari i això li ha suposat el reconeixement d’un Premi Altaveu 2015. El jurat ha destacat el seu «discurs molt versàtil que traspassa amb tota naturalitat la frontera entre jazz i música clàssica» i apunta com a prova evident el seu darrer treball discogràfic: una gravació de piano solo enregistrada en directe a Terrassa l’any passat.

Xarim Aresté, per la seva banda, ha estat premiat pels seus dos treballs en solitari («Lladregots» i «La Rosada») i la seva llarga trajectòria amb el grup Very Pomelo i amb Maika Makovski, Sopa de Cabra, Sanjosex i Paul Fuster.

El grup de Miquel Àngel Landete, Senior i el Cor Brutal, ha estat reconegut per «la demostració de que música i compromís van íntimament lligats amb la lluita social i la revolució poètica» mentre que el premi a la millor lletra ha recaigut en Ian Sala per la composició «1001 vides», un retrat d’un rodamón portador de savieses mil·lenàries que simbolitza el vessant espiritual que tothom porta amagat a dins.

Més enllà de músics, també ha estat premiat el festival In-Edit, el festival internacional de documentals musicals que porta ja una dècada difonent aquest gènere un cop a l’any en el que s’ha convertit una cita estable de projeccions de documentals de temàtica musical no només a Catalunya, sinó també a Espanya i altres punts del món gràcies a les seves edicions internacionals. Segons el jurat, «ha contribuït a la dinamització del gènere dels documentals musicals, ha propiciat la realització de noves produccions i ha ajudat a augmentar la cultura musical del país».

Repensar l’Altaveu amb més músics locals

L'alcaldessa, Lluïsa Moret, durant l'entrega dels Premis Altaveu 2015 // Elisenda Colell

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, durant l’entrega dels Premis Altaveu 2015 // Elisenda Colell

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha posat el punt i final a la gala d’entrega dels premis Altaveu 2015 llençant la reflexió de que s’ha de repensar què significa l’Altaveu per Sant Boi. «És un festival viu, que s’ha anat adaptant, transformant i convertint-se en un referent». Però això no és suficient per a Moret: «L’Altaveu és també la necessitat d’enfortir la nostra imatge de ciutat i projectar-la a través de la música». Des d’aquesta lògica, l’alcaldessa creu que el festival i la música també han d’ajudar a cohesionar Sant Boi i ser un element més del model de ciutat.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament llencen el compromís de convertir l’Altaveu també en un espai i aparador de la producció local buscant «un equilibri entre la qualitat i la possibilitat de donar veu a l’expressió artística de la ciutat». Per a Moret, «la gent de Sant Boi no només ha de ser públic de l’Altaveu, han de ser agents actius».

Treballadors de la música

L’alcaldessa també ha agraït la presència dels premiats posant en valor la seva feina al «fer-nos gaudir i contribuir a enfortir i enriquir l’escena musical del nostre país». Moret ha considerat els reconeixements atorgats pels premis Altaveu com «uns premis al treball, als treballadors de la música «. Per a l’alcaldessa, tots els guardonats «són un clar exemple d’esforç, dedicació, il·lusió, compromís i de dedicar la vida a allò que estimen».

Per la seva banda, el regidor de Cultura, José Manuel González Labrador, que ha reconegut que volia ser estrella del rock, ha celebrat que encara que hi hagi crisis de molt tipus a la societat actual, no hagi arribat una crisi de creativitat. «La cultura no té tot el suport econòmic i d’infraestructures que hauria de tenir però els artistes manteniu el llistó alt», ha assegurat González Labrador, agraint als premiats els «moments de felicitat» que aporta la música.

Recomanacions personalitzades