El Museu mostra en una exposició temporal com Sant Boi va passar del món rural a la industrialització

El Museu de Sant Boi ha produït l’exposició «Sant Boi de Llobregat, 1874-1923: la modernització d’una societat rural», que es pot veure fins a finals d’any. La mostra analitza la transformació viscuda pel municipi en el pas del segle XIX al XX, de l’agricultura al creixement demogràfic i l’arribada de serveis públics bàsics.

Un dels objectes que es pot veure a l'exposició temporal del museu // Ajuntament de Sant Boi

Un dels objectes que es pot veure a l’exposició temporal del museu // Ajuntament de Sant Boi

El Sant Boi de finals del segle XIX era una societat rural basada en l’agricultura, amb la vinya al capdavant fins que va rebre l’impacte de la fil·loxera que va acabar amb elles i va provocar un important sotrac econòmic. Com totes les crisis, finalment es va superar, en aquest cas aplicant canvis en els conreus i amb l’arribada de les primeres indústries tèxtils a principis del segle XX.

En paral·lel es vivia el final de la Primera República, la restauració borbònica, la pèrdua de les colònies americanes l’any 1898, les guerres d’Àfrica des del 1909, el sorgiment del modernisme, l’aparició dels ateneus i les primeres entitats esportives locals.

La modernització va comportar un important creixement demogràfic i urbanístic a Sant Boi que va suposar la creació d’un nou nucli polític i administratiu. També en aquells anys es va superar la barrera física del riu Llobregat i apareixien tot un seguit de serveis públics bàsics com la llum elèctrica, l’aigua corrent, el telèfon i el transport. Les millores d’infraestructures i econòmiques dels primers vint anys del segle XX seguirien mentre que el període de l’exposició finalitza al 1923, quan s’instaura la dictadura militar del general Miguel Primo de Rivera.

En el recorregut històric durant aquests anys la mostra reflexiona sobre aquestes dècades de la història local i dóna a conèixer el treball d’investigació, restauració i conservació de materials que formen part de les col·leccions de reserva del Museu però que amb exposicions temporals que aprofundeixen en períodes o temes concrets poden veure la llum, en molts casos per primera vegada.

Tot plegat es pot veure a l’exposició temporal del museu de Sant Boi que porta per títol «Sant Boi de Llobregat, 1874-1923: la modernització d’una societat rural». La mostra es pot visitar fins el 31 de desembre a Can Barraquer.

Recomanacions personalitzades