Els socialistes mantenen el poder de l’Àrea Metropolitana amb un tripartit presidit per Ada Colau

El PSC, Entesa pel Progrés Municipal (que agrupa ICV i Barcelona en Comú) i ERC han arribat a un acord per formar el govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La presidenta és Ada Colau però la vicepresidència executiva i les principals àrees de responsabilitat queden en mans dels socialistes.

D’esquerra a dreta: Jordi San José (ICV), Antoni Poveda (PSC), Joan Borràs (ERC), Ada Colau (BComú), Antonio Balmón (PSC) i Lluís Tejedor (ICV) // David Guerrero

D’esquerra a dreta: Jordi San José (ICV), Antoni Poveda (PSC), Joan Borràs (ERC), Ada Colau (BComú), Antonio Balmón (PSC) i Lluís Tejedor (ICV) // David Guerrero

En l’anterior mandat era Xavier Trias, ara serà Ada Colau. L’alcaldessa de Barcelona ocuparà la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) però el càrrec d’autèntic pes, el de vicepresident executiu, recaurà en l’alcalde de Cornellà, el socialista Antonio Balmón. Així ho recull l’acord de govern signat per part del PSC, Entesa pel Progrés Municipal (paraigües sota el que es reuneixen Barcelona en Comú, Iniciativa i confluències similars a les de Colau) i ERC. Un tripartit que substitueix el quatripartit vigent fins ara al caure CiU de l’acord després de perdre la capital catalana i tenir un paper residual a les ciutats metropolitanes.

L’acord al que han arribat les tres forces és «un renovat lideratge públic d’esquerres que, amb la cooperació dels municipis, lluitarà contra les desigualtats», segons ha exposat Colau. L’Entesa pel progrés municipal de Colau assumirà les àrees de Planificació Estratègica i Medi Ambient. Els socialistes, a més de la vicepresidència executiva, es queden les carteres més importants de l’ens supramunicipal: Administració i Territori, Mobilitat i Transport i Desenvolupament Social i Econòmic. A Balmón el tornarà a acompanyar l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, al capdavant de l’àrea de transport.

La quota del Baix Llobregat és ben alta. A la presentació del pacte, dels sis polítics que han donat la cara, cinc eren de la comarca. Els alcaldes de Cornellà i Sant Joan Despí per part dels socialistes, els de Sant Feliu de Llobregat i El Prat com a representants d’ICV-EUiA i l’alcalde del Papiol en nom d’ERC. L’alcaldessa de Barcelona era l’excepció: l’única dona i l’única que no era del Baix Llobregat.

Auditoria de l’aigua

Entre les mesures acordades es troba la creació d’una agència de transparència i encarregar una auditoria económico-financera i jurídica independent per avaluar la societat público-privada formada per l’AMB i Agbar que gestiona el subministrament d’aigua a 23 municipis, entre ells Sant Boi. Recentment l’Oficina Antifrau va posar en dubte aquest organisme qüestionant la seva existència i el seu procés de creació. Sigui quin sigui el resultat de l’auditoria, l’acord de govern compromet des d’ara mateix un major control de la gestió del servei d’aigua i una millora de la tarifació social i ecològica.

Lloguer social i transport

Hi ha un total de 25 objectius prioritaris recollits a l’acord de govern, centrant-se en gran part en polítiques socials. A banda de la transparència i l’aigua, també s’indica la voluntat de construir 1.500 habitatges de lloguer social, la redacció del Pla Director Metropolità i un estudi per la creació d’una xarxa d’autobusos als principals corredors metropolitans per millorar la connexió amb Barcelona. «Volem ajudar a la gent i arribar als ciutadans, no és una voluntat, són actuacions amb inversions al darrera», ha apuntat el vicepresident executiu, Antonio Balmón, que ha definit l’ens metropolità com «un gran transatlàntic que inicia una nova navegació».

 

Recomanacions personalitzades