El Clúster de Salut Mental s’instal·la al Palau de Marianao amb el repte de la internacionalització

El Palau de Marianao s’ha convertit en la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya. Els responsables del clúster esperen avançar en el procés d’internacionalització aprofitant que ara ja tenen un espai físic inaugurat aquesta setmana amb la presència del conseller de Salut.

El Palau de Marianao s'ha reconvertit en la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya // David Guerrero

El Palau de Marianao s’ha reconvertit en la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya // David Guerrero

El Palau de Marianao, un dels llocs emblemàtics de Sant Boi, ha vist com li renten la cara i el coneixement entra al seu interior. L’Ajuntament ha cedit temporalment part del recinte per convertir-se en la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya. Un espai de 280 metres quadrats a la planta baixa i a la primera planta de l’edifici s’han reconvertit en oficines i sales de treball on el clúster realitzarà cursos, accions formatives i trobades entre membres del organisme. També compta amb espais per emprenedors que tinguin projectes on s’apliquin les noves tecnologies al camp de la salut mental.

Aquest espai dedicat a la investigació i el coneixement és conegut pels santboians per acollir durant molts anys els jutjats de la ciutat. A hores d’ara encara acull l’oficina d’expedició de DNI i passaports de la Policia Nacional a l’espera del seu trasllat al mercat de la Muntanyeta un cop finalitzi la remodelació de l’espai comercial.

Dins del renovat Palau de Marianao, amb un evident somriure de satisfacció, el president del Clúster des de fa uns mesos, Joan Orrit, ha mostrat la seva confiança de que el clúster permetrà «tirar endavant projectes empresarials en els quals guanyin els participants, les persones amb malalties mentals, les seves famílies i el sector en general». Orrit, que també és director gerent de l’hospital Benito Menni, creu que la nova seu permetrà a l’organisme avançar en els seus reptes estratègics marcats quan es va fundar fa més de dos anys: assistència, formació, recerca i generació d’opinió en l’àmbit de la salut mental.

El Palau de Marianao compta amb nous despatxos i sales de treball // David Guerrero

El Palau de Marianao compta amb nous despatxos i sales de treball // David Guerrero

El repte ara és «tendir a l’exterior, projectar-nos cap a Europa», marca Orrit, amb l’objectiu de que el clúster sigui conegut més enllà de les nostres fronteres. El procés d’internacionalització es vol dur a terme optant a fons europeus mitjançant el programa d’investigació i innovació Horitzó 2020 i el programa FEDER Catalunya 2014-2020. Per fer realitat aquests projectes europeus i aconseguir les seves subvencions s’està treballant en un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) RiS3 Baix Llobregat amb el Consell Comarcal i creant una comunitat RiS3CAT en l’àmbit de la salut en una acció coordinada amb Biocat.

Una seu que situa en el mapa

La posada de llarg del Palau de Marianao com a nova seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya ha estat el dimecres 1 de juliol, quan s’ha celebrat la inauguració oficial, durant la qual s’ha descobert un mural commemoratiu a la planta baixa i els assistents han pogut visitar les instal·lacions.

A l’acte d’inauguració ha assistit el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, qui ha assegurat que el Clúster «posiciona Sant Boi en el món del sector de la salut mental i la situa en el mapa a través d’una concepció de suma des de diferents punts de vista». Ruiz ha defensat el model del clúster assegurant que «quan fora fa fred, més val que ens arrepleguem tots».

El president del Clúster, Joan Orrit, l'alcaldessa, Lluïsa Moret, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, han descobert el mural que dóna la benvinguda a l'edifici // David Guerrero

El president del Clúster, Joan Orrit, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, han descobert el mural que dóna la benvinguda a l’edifici // David Guerrero

El president del Clúster, Joan Orrit, també s’ha pronunciat en la mateixa línia, citant a la quarantena d’integrants de l’organisme entre empreses, institucions públiques i centres sanitaris. «Tots junts fem camí», ha reblat, posant el Clúster com l’espai on s’han d’interrelacionar la recerca, la docència, el sector productiu, l’entorn científic i l’activitat assistencial sanitària del país per millorar la salut mental.

El president del Clúster, Joan Orrit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, han fet els discursos inaugurals al Palau de Marianao // David Guerrero

El president del Clúster, Joan Orrit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, han fet els discursos inaugurals al Palau de Marianao // David Guerrero

En primera fila de l’acte hi era l’exalcalde Jaume Bosch, autèntic impulsor del Clúster, ferm convençut de que la salut mental ha de ser un eix central de desenvolupament econòmic i social de la ciutat. La seva predecessora en el càrrec, Lluïsa Moret, li ha reconegut, recordant que «ell va ser qui va iniciar-ho tot, anticipant-se amb visió estratègica».

Durant els parlaments inaugurals, Moret ha considerat el Clúster com «una oportunitat estratègica perquè ens vincula amb la nostra història i identitat i amb els més de 180 anys relacionats amb la salut mental i les institucions psiquiàtriques que són referents a nivell internacional». L’alcaldessa ha defensat la «manera de fer del clúster en xarxa» i ha defensat la salut mental com un dels principals motors econòmics de Sant Boi.

Recomanacions personalitzades