Les biblioteques de Sant Boi estrenen un sistema de préstec per a llibres electrònics

Les diferents biblioteques públiques de Catalunya, entre elles la Jordi Rubió i Balaguer i la Maria Aurèlia Capmany, han incorporat un nou sistema de préstec de llibres. Es tracta de l’eBiblio Catalunya, un servei gratuït que permet llegir llibres en format electrònic a través d’ordinadors, tauletes o telèfons mòbils amb un préstec similar al dels llibres físics.

Captura de la pàgina principal d'eBiblio, el nou sistema de préstec digital // Diputació de Barcelona

Captura de la pàgina principal d’eBiblio, el nou sistema de préstec digital // Diputació de Barcelona

Tots aquells que tinguin un carnet de les biblioteques públiques poden des del mes de juny llegir llibres electrònics de manera gratuïta. El nou servei porta per nom eBiblio Catalunya i els interessats poden emprar aquest servei descarregant-se els llibres desitjats des la mateixa pàgina web, o bé a través d’una aplicació que permet reservar i llegir llibres. Un cop descarregat, els lectors tenen 21 dies de marge per tenir en préstec el llibre, igual que quan s’agafa material de la biblioteca.

El fons digital compta amb prop de 2.000 obres en català i en castellà de diferents temàtiques. El servei està enfocat al públic adult, amb obres de ficció i de no ficció, poesia, narrativa i teatre, però també compta amb un espai per al públic infantil i juvenil, amb gèneres com el còmic. Tot i això, de manera simultània només es poden tenir en préstec dos llibres, independentment de les obres demandades en altres suports.

La lectura dels llibres electrònics es podrà realitzar mitjançant la reproducció en temps real (streaming), a través de qualsevol navegador d’un ordinador personal o del navegador d’altres dispositius com tauletes o telèfons mòbils utilitzant l’aplicació eBiblio Catalunya, disponible per a Android i properament per a iOS. També es podrà fer mitjançant la descàrrega, per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics compatibles amb DRM d’Adobe.

La iniciativa neix del ministeri de Cultura i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. El projecte ha de servir per lluitar contra la descàrrega ilegal de continguts. Des de les institucions impulsores esperen fer un milió de préstecs en un any amb el nou sistema i la intenció és poder incorporar les novetats del mercat editorial.

Recomanacions personalitzades