ERC planteja potenciar el Parc Agrari com un gran generador d’ocupació

Esquerra Republicana dóna a conèixer les conclusions extretes de les diverses xerrades celebrades a la ciutat. El principal objectiu passa per potenciar el Parc Agrari com eina de transformació econòmica, a més de treballar per la independència en clau local i rebutjant ser «la crossa» d’altres partits.

Miquel Salpi, al moment del seu discurs // Elisenda Colell

Miquel Salip fent el seu discurs // Elisenda Colell

«Es respiren aires de canvi, també a nivell local» ha deixat anar l’alcaldable d’Esquerra Republicana a Sant Boi, Miquel Salip, en l’acte on s’ha presentat l’embrió del seu programa electoral conformat a partir de quatre trobades realitzades durant les últimes setmanes amb la ciutadania. La federació republicana es veu a l’Ajuntament i a l’alcaldia: «Estem disposats a guanyar» ha assegurat el candidat durant la presentació de les conclusions del procés participatiu el passat dijous a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.

Les promeses electorals cap a les que s’encara el partit es basen, sobretot, en recuperar la importància del Parc Agrari en molts àmbits. En primer lloc, per construir una ciutat «més sostenible». Ho explicava Jaume Sans, membre de la llista d’ERC que també recalcava «la manca d’un teixit associatiu fort» més enllà de l’oposició al projecte Eurovegas, que faci que Sant Boi deixi de ser «el pati del darrere de Barcelona».

Per a ERC, el Parc Agrari vist com entorn «envejable i envejat» en paraules de Miquel Salip, ha de ser també una eina de transformació social i econòmica. Els republicans plantegen fer polítiques d’ocupació «tornant a la pagesia i potenciant la indústria agroalimentària». ERC calcula que per cada hectàrea agrícola es poden crear dos llocs de treball. Però també cal «fomentar la vessant gastronòmica dels comerços» afirmava un altre membre de la candidatura, Joan Ros, plantejant Sant Boi com un pol turístic al Baix Llobregat i reclamant una reactivació del comerç local i la reconversió de la zona industrial per atraure indústria de més valor afegit.

ERC no ha estalviat crítiques al govern municipal. Per una banda, perquè, segons Salip «han parat el cop però no han fet polítiques actives d’ocupació que donin oportunitats a les persones per a desenvolupar-se sense dependre de les ajudes socials». Però a més, els republicans es queixen que l’equip de govern ha negociat «a les fosques» els límits de la ciutat, fent referència a les obres de Can Julià i als nous accessos de la Parellada. Unes actuacions que, pels republicans, ataquen el territori santboià i que s’haurien de sotmetre a una consulta ciutadana sobre el que ha de ser el sector Oasis-Parellada.

Jaume Sans, Rosa Berrio, Joan Ros i marta Brik, en l'acte, presentant les conclusions de les xerrades // Elisenda Colell

Jaume Sans, Rosa Berrio, Joan Ros i Marta Brik, en l’acte, presentant les conclusions de les xerrades // Elisenda Colell

Renovar l’administració

Esquerra també aposta per una major participació ciutadana. Fent referència a la xerrada on hi va participar el síndic de greuges de Sant Boi, Carles Dalmau, els independenistes volen acabar amb la «complexitat» segons Marta Brik, que regeix el govern municipal. «Cal més qualitat democràtica», deia Brik, que criticava que «no hi ha diàleg entre l’Ajuntament i els ciutadans». Els independentistes també han conjugat la paraula transparència per activa i passiva: «No només s’ha d’explicar allò del que es vol fer goig» sentenciava Salip.

L'acte ha comptat amb una cinquantena de persones, que també han intervingut al debat // Elisenda Colell

L’acte ha comptat amb una cinquantena d’assistents, alguns d’ells també han intervingut al debat // Elisenda Colell

El govern d’Iniciativa i el PSC també va ser qüestionat en matèria d’habitatge. «Només han actuat per quedar bé amb els moviments socials» segons l’alcaldable republicà. En canvi, des d’ERC es comprometen a sancionar els bancs que tinguin pisos buits, mediar amb els propietaris de lloguer i apostar per la masoveria urbana. El partit de Junqueras també reclama més cicles de Formació Professional en matèria agroalimentària.

Pel que fa les entitats, a més de demanar un teixit fort, segons Salip, cal «acabar amb les xarxes clientelars» i només donar subvencions a aquells «projectes que reverteixin a la ciutadania», una tasca essencial per al líder republicà.

Tot el que calgui per la Independència

«No estem disposats a que la ciutat es quedi d’esquenes al procés» ha dit Salip, fent evident que farà «el que sigui necessari» per acostar Sant Boi a la independència. Per ell, l’autèntica revolució independentista, la «dels somriures» cada cop té més presència a Sant Boi i per això descarta pactes amb altres formacions: «No serem la crossa política de ningú, venim a fer el canvi, no a ser espectadors».

L’acte va comptar amb la presència de Joan Tardà, diputat d’ERC al Congrés, que ha volgut fer referència a la lectura nacional de les eleccions locals perquè «si aquestes són un èxit, les del 27 de setembre també ho seran». Tardà també s’ha aventurat a possibles pactes postelectorals, en aquest cas per indicar que cal evitar els governs municipals monocolors.

Recomanacions personalitzades