Les mestres santboianes són homenatjades en el Dia de la Dona Treballadora

L’Ajuntament ret homenatge a la tasca de les mestres i educadores de la ciutat en l’acte central del Dia de la Dona Treballadora. Prop de 300 persones omplen el pavelló de l’escola Antoni Gaudí per debatre sobre l’ensenyament com a eix vertebrador de la igualtat.

L'acte va aplegar prop de 300 persones // Ajuntament de Sant Boi

L’acte va aplegar prop de 300 persones // Ajuntament de Sant Boi

L’escola i les mestres han estat el focus d’atenció en el que s’ha centrat a Sant Boi el Dia Internacional de la Dona Treballadora. «Sou un punt de referència» remarcava l’alcaldessa, Lluïsa Moret, a l’acte de celebració del 8 de març el passat dijous a l’escola Antoni Gaudí. De fet, a Sant Boi, l’objectiu del dia de la dona no s’ha vist únicament com una ocasió per recordar la lluita contra la opressió i la discriminació de gènere, sinó també com una oportunitat per reconèixer la tasca d’un col·lectiu professional en concret. Enguany, l’ensenyament, que és vist com «el patrimoni més preuat de la ciutat», segons Moret.

Un vídeo amb testimonis de mestres i professores d’escoles bressol, centres de primària i instituts de la ciutat van resumir el que és educar per a les dones santboianes.

L’acte, que va comptar amb la presència d’educadores i algún educador de tota la ciutat, va acollir una ponència a càrrec de Marina Subirats, catedràtica de Sociologia i directora de l’Instituto de la Mujer fins al 1996. L’experta en educació i feminisme va fer un repàs històric de la marginació social de les dones, i sobretot exposat en l’àmbit acadèmic, que des de sempre ha lligat les dones a servir a la família. «Hem tingut un país de dones analfabetes i indefenses» explicava Subirats, recalcant que al subconscient femení encara hi ha una cultura imposada que relega a les noies a rols de submisió. No obstant, la conferenciant va voler recordar els mèrits aconseguits, exemplificant les dones «que han hagut de fer de la lluita la seva vida», afegia Subirats.

L'alcaldessa i la conferenciant, Marina Subirats // Ajuntament de Sant Boi

L’alcaldessa i la conferenciant, Marina Subirats // Ajuntament de Sant Boi

«Malauradament, ens toca defensar drets que ja crèiem assolits» recalcava al seu discurs l’alcaldessa. En aquesta línia, Marina Subirats es mostrava molt crítica amb el panorma actual, sentenciant que «l’Esglèsia ens vol tornar a casa» en relació a la nova llei d’educació que implantarà el culte religiós a les escoles, però també fent esment a l’augment de les taxes universitàries, que pot fer que moltes noies quedin excloses de l’educació superior, i subratllant que els mitjans de comunicació fan que les dones tornin al «paper tradicional d’objecte».

Però també calia fer autocrítica en el tracte als infants. La importància de rebaixar l’agressivitat i violència masculina, però sobretot el fet que de manera inconscient les mestres dediquen més temps als nens que a les nenes, va ser un dels temes que va despertar més interès. I un exemple aclaparador: els patis d’escola on la majoria masculina juga a futbol, deixa a les nenes al segon terme, fent-les dependents de l’ús de l’espai de la masculinitat agressiva.

L’educació es va presentar com una arma que pot revertir la situació i, en paraules de Moret, una eina de garantia per fer que «la igualtat efectiva sigui una realitat». «L’educació no la fan les lleis» deixava anar Subirats, veient la formació als infants com l’única manera per fer possible un món sense discriminació. I exclamava que és necessari dotar de més visibilitat la feina docent, que és d’una «gran transcendència», tot i que sovint, oblidada. Tampoc va faltar el record a les mestres de la Segona República, que van impulsar les escoles coeducatives, en format mixte, i que durant el franquisme van ser afusellades.

El grup coral durant la seva actuació // Ajuntament de Sant Boi

El grup coral durant la seva actuació // Ajuntament de Sant Boi

La jornada, presentada per la periodista Marta Cáceres, va comptar amb l’actuació musical d’el grup local Fancy Sing. Sis santboianes, sense cap acompanyament, van regalar als assistents tres temes sonors. En cloure l’acte es va regalar a cada educadora o mestra una llibreta, en reconeixement a la seva tasca. En total, 176 mestres i professores van rebre el reconeixement.

Recomanacions personalitzades