Un llibre mostra en imatges com era el Sant Boi de Llobregat d’abans

El llibre «Sant Boi de Llobregat desaparegut» és un recull de 175 imatges en blanc i negre de la ciutat, la majoria inèdites, des del segle XIX. La historiadora i arqueòloga Mireia Pedro ha estat la responsable de la tria de les fotografies.

La santboiana Mireia Pedro va estar acompanyada a la taula per la representant del Museu de Sant Boi i per la regidora de Cultura Montserrat Mirabent. // Maria Roda

La santboiana Mireia Pedro va estar acompanyada a la taula per la representant del Museu de Sant Boi i per la regidora de Cultura Montserrat Mirabent // Maria Roda

Sant Boi de Llobregat Desaparegut és un llibre que mostra l’evolució econòmica i urbanística de la ciutat des de finals del segle XIX, quan era una vila pagesa i les fotografies no eren una cosa habitual, fins als anys 70, amb la modernització de la ciutat. «No he volgut quedar-me només amb aquest canvi, sinó que he volgut posar l’èmfasi en la societat civil i les seves inquietuds», ha explicat Mireia Pedro Pascual, autora d’aquest projecte que converteix Sant Boi en la primera ciutat de la comarca que compta amb el seu exemplar de la col·lecció ‘Catalunya Desapareguda’, un projecte de l’editorial Efadós, la mateixa que fa uns quants anys va editar «L’Abans de Sant Boi».

Davant d’una quarantena de persones, la historiadora i arqueòloga va presentar el llibre el dilluns 15 de desembre, que ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal i el seu responsable, el també santboià Carles Serret. «El més interessant és que hem fet tot un treball de recerca, durant tot l’estiu, per oferir fotografies inèdites de l’Arxiu Municipal de Sant Boi. No només estan aquelles imatges que tothom té a la ment i que també han d’estar», va explicar l’autora santboiana.

A les 184 pàgines, l’autora -que assegura que el treball de síntesis ha estat la tasca més complicada- ha recollit imatges en que es veuen paisatges, carrers, així com moments quotidians. Un repàs històric on hi tenen cabuda fàbriques com Can Massallera, moments històrics com l’arribada del ferrocarril o l’ambient i l’activitat dels ateneus populars. «M’agrada pensar que amb aquest llibre moltes persones grans podran reviure records d’infantessa i que molts joves podran conèixer com era la seva ciutat», ‘ valora Pedro.

La regidora de Cultura, Montserrat Mirabent, també present a la presentació del llibre, va destacar el valor històric de l’obra i va fer una exaltació del sentiment de ser santboià. «Amb projectes com aquest llibre volem aconseguir que Sant Boi sigui per tots els santboians el seu lloc en aquest món», va remarcar la regidora.

Recomanacions personalitzades