La Trobada d’Economia Social i Solidària es converteix en un aparador d’emprenedors locals durant la Puríssima

La biblioteca Jordi Rubió i Balaguer ha acollit durant la Fira de la Puríssima un nou espai destinat a donar veu i ser punt de trobada de l’economia social i col·laborativa vinculada al CoBoi. Diversos emprenedors han presentat els seus projectes en una ubicació poc atractiva pels visitants.

La Trobada d'Economia Social i Solidària s'ha celebrat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer // David Guerrero

Un tècnic de CoBoi explica el projecte a una visitant en l’espai amb plafons informatius instal·lat a la biblioteca // David Guerrero

La Trobada d’Economia Social i Solidària ha estat la novetat més destacada de de la 68a edició de la Fira de la Puríssima. En l’espai ocupat durant els últims anys per l’Ajuntament per mostrar la feina feta a nivell corporatiu, aquest cop han estat diversos emprenedors i representants de l’economia social els que han trobat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer el seu aparador.

Un aparador vistós encara que amagat, com si es tractés d’una botiga amb un producte interessant i atractiu però que es troba en un carrer poc transitat. I és que aquest ha estat el principal handicap amb el que s’ha trobat el nou esdeveniment: els visitants no entraven a la biblioteca si no eren prèviament coneixedors de la trobada i molts passaven de llarg sense endinsar-se en l’espai a donar una ullada.

Sigui com sigui, la Trobada d’Economia Social i Solidària ha fet visible una feina invisible durant l’any. L’espai expositiu es dividia en quatre àmbits: iniciatives d’emprenedoria social, cooperatives i empreses inclusives, xarxes d’economia social i col·laborativa i suport a l’emprenedoria social. D’aquests quatre àmbits s’oferia informació descriptiva així com un recull d’experiències i vies de contacte amb aquestes. «Hi ha més de 50 iniciatives representades a la Trobada», destacava Eduardo Elosegui, membre del col·lectiu Cotarro, responsable de donar assistència tècnica al CoBoi.

La Trobada d'Economia Social i Solidària s'ha celebrat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer // David Guerrero

La Trobada d’Economia Social i Solidària s’ha celebrat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer // David Guerrero

Un dels objectius de la Trobada, a més de donar a conèixer la feina feta per emprenedors i responsables de projectes socials a Sant Boi, era «promoure un altre tipus d’economia entre els visitants, despertar la curiositat i mostrar els passos a seguir per que s’hi sumi més gent», indicava Elosegui.

Carta de presentació de projectes

D’entre totes les iniciatives representades als plafons instal·lats a la biblioteca, 16 d’elles han passat en un moment o un altre per la Trobada per donar a conèixer el seu projecte de manera personal als visitants. Una d’aquestes persones ha estat l’Elisabet Surià i el seu projecte Miralaqueguapa, que ofereix tallers de bellesa i imatge personal així com suport psicològic i acompanyament a dones que pateixen un càncer. «Vaig entrar amb unes idees a CoBoi, vaig evolucionar-les i ara ho estic convertint en el meu model de negoci», explica Surià amb un gran somriure de satisfacció.

També parla amb il·lusió la Montserrat Almirall, una altra de les emprenedores de CoBoi que ha estat a la Trobada explicant el seu projecte. En aquest cas es tracta de Nordic Walking Baix Llobregat, un club per potenciar aquesta pràctica esportiva que també ha evolucionat molt. El projecte empresarial implica a un matrimoni i les seves dos filles i ha passat de ser un club amb 60 socis a una botiga especialitzada que obrirà les seves portes al gener, segons avança Almirall a dSantBoi«Activitat física, salut, xarxa i entorn són els elements clau», resumeix Montserrat Almirall, destacant el paper de la seva entitat en l’entorn tant a nivell social com a nivell empresarial amb altres comerços de Sant Boi.

Els nens i nenes han desenvolupat la seva creativitat jugant amb peces de Lego // David Guerrero

Els nens i nenes han desenvolupat la seva creativitat jugant amb peces de Lego // David Guerrero

En paral·lel, durant tota la Fira de la Puríssima s’han celebrat diversos tallers i activitats relacionades amb l’àmbit de l’economia social. De l’ampli programa que ha estat un no parar durant tres dies, destaca la xerrada que va comptar amb Xavier Rubio de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i representants de projectes punters com Som Energia, Som Connexió, GuifiBaix i La Xarxa Verda. Més enllà de les xerrades, també s’ha permès jugar de manera constructiva amb peces de lego en un taller que habitualment es fa per despertar la creativitat dels adults i que aquest cop va anar adreçat a un públic familiar.

Recomanacions personalitzades