El Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge ha atès a més 300 famílies en sis mesos

Sant Boi disposa des del mes de maig d’un Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge, que reforça el servei d’intermediació hipotecària municipal ja existent des del 2012. Més de 300 famílies de Sant Boi han estat ateses i 100 casos han estat solucionats en els primers mesos de vida del servei.

L'alcaldessa Lluïsa Moret  explicant com funciona el servei, durant la presentació oficial. // Ajuntament de Sant Boi

L’alcaldessa Lluïsa Moret explicant com funciona el servei, durant la presentació oficial // Ajuntament de Sant Boi

El Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH), en marxa des del mes de maig, és de cobertura municipal i està adreçat a persones que no puguin fer front al pagament de la hipoteca. El servei, mitjançant una lletrada especialitzada que s’entrevista amb l’afectat, fa una proposta de modificació de les condicions del deute. En aquests primers 6 mesos d’existència, més de 300 famílies de Sant Boi ha estat ateses per aquest servei.

L’objectiu del servei és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únic de mediació. El regidor d’Habitatge, Miguel Ángel Merino, afirma que gràcies al SIDH «s’han solucionat més de 100 casos de persones afectades».

El servei recentment estrenat treballa en estreta col·laboració amb el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament i amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), atenent tots els casos que són derivats. S’hi pot accedir sol·licitant visita a l’Oficina Municipal d’Atenció al Públic (OMAP) de l’Ajuntament, que determinarà, en funció de cada cas, si aquest es deriva a l’advocat del SIDH o a l’advocat municipal.

Serveis socials i advocats

Les famílies que es derivin al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, va destacar durant la presentació d’aquest servei els esforços que fa l’administració municipal per tal d’ajudar a les famílies que estan patint problemàtiques relacionades amb l’habitatge. Moret va posar de relleu la importància del treball en xarxa per «donar resposta a la ciutadania que pateix aquestes circumstàncies greus i fer-ho amb criteris de sensibilitat i utilitat pública» . Per la seva banda, el diputat de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, va recordar que «el servei està adreçat a les persones que no poden fer front al deute hipotecari o que preveuen que no podran fer-ho» .

Punts SIDH en funcionament

Actualment estan en marxa els punts SIDH de les comarques de l’Anoia, el Berguedà, el Bages i el Garraf, i alguns punts en municipis del Barcelonès i el Baix Llobregat com l’Hospitalet, Viladecans, Gavà i El Prat. Es preveu el desplegament territorial d’aquest servei de forma progressiva per tota la demarcació de Barcelona. De moment, funcionen 15 punts d’atenció, comptant el de Sant Boi: Igualada, Sant Sadurní d’Anoia, Berga, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Viladecans, Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa i Consell Comarcal del Bages. En total, en aquests punts, s’hi han atès més de 1.200 famílies i s’han acceptat un 74% de les propostes d’intermediació amb les entitats financeres.

Recomanacions personalitzades