El Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà celebra 25 anys donant a conèixer la parla del Baix Llobregat

Àngels Massip i Joana Llordella donen a conèixer trets particulars de la llengua catalana al Baix Llobregat en una xerrada organitzada per celebrar els 25 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística Eramprunyà.

Àngels Massip i Joana Llordella van ser les encarregades de donar a conèixer algunes de les paraules i expressions que defineixen la Parla del Baix Llobregat. // Maria Roda

Àngels Massip i Joana Llordella van ser les encarregades de donar a conèixer algunes de les paraules i expressions que defineixen la Parla del Baix Llobregat // Maria Roda

El Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà, amb seu a Sant Boi de Llobregat, i que comprèn els municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i el mateix Sant Boi, va organitzar el passat dijous 23 d’octubre la xerrada «La parla del Baix Llobregat» a càrrec d’Àngels Massip i Joana Llordella. Va ser un acte al Museu de Sant Boi que va servir per celebrar l’inici dels cursos de català 2014-2015 i, a la vegada, els 25 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

Massip i Llordella, apassionades de la llengua catalana, van parlar sobre la varietat dialectal de la comarca a partir del seu llibre «Dialectologia a través de la parla del Baix Llobregat». Es tracta d’un resum dels mètodes i les eines de la dialectologia, amb un conjunt de pautes bàsiques aplicables a estudis concrets. El llibre recull també una descripció de trets fonètics, morfològics, sintàctics i lèxics de la parla del Baix Llobregat. Aquests trets van ser els protagonistes de la xerrada, ja que van aixecar la curiositat dels assistents que, en silenci, van escoltar com les dues ponents anaven posant exemples de paraules i expressions que al Baix Llobregat s’escriuen o es pronuncien de manera diferent a altres punts de la geografia catalana.

«Com qualsevol cosa viva que presenta variacions, la llengua catalana és un organisme viu que s’ha anat modificant al llarg de la història i al llarg del territori», va comentar Llordella. Àngels Massip va puntualitzar que «la llengua col·loquial és com anar per casa amb sabatilles» i va criticar que a les escoles de vegades s’ensenya el català «d’una manera massa encorsetada» i això provoca el rebuig d’alguns alumnes.

L'acte, celebrat al Museu de Sant Boi va aplegar a una setantena de persones. // Maria Roda

L’acte, celebrat al Museu de Sant Boi va aplegar a una setantena de persones // Maria Roda

Abans de la xerrada de Llordella i Massip, l’acte es va iniciar amb un vídeo resum dels 25 anys de treball del consorci, que va donar pas a la intervenció de Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, qui va lloar la voluntat de la Generalitat i de 19 ajuntaments, entre ells el de Sant Boi, a l’hora de crear aquesta entitat. «El CPNL ha treballat durant aquests anys per posar la llengua catalana al mig del país, per fer que sigui l’eina que ens vertebri socialment a tots els que vivim a Catalunya» va explicar Franquesa qui també va agrair la feina als professors, dinamitzadors i a l’equip tècnic que treballa al CNL Eramprunyà.

Luís Pérez, regidor d’Educació de l’Ajuntament i president del Consell del CNL Eramprunyà es va mostrar emocionat i va recordar que «gràcies al consorci i a l’esforç col·lectiu moltes persones com jo, que vinc d’un altre continent, hem pogut aprendre la llengua catalana».

Després de la xerrada, l’alcaldessa va lliurar una litografia d’Antoni Tàpies a la presidenta per commemorar els 25 anys del CPNL i un obsequi del Museu de Sant Boi a cadascuna de les autores com a agraïment per la seva col·laboració en l’acte.

Recomanacions personalitzades