L’ homenatge a les víctimes de la violència masclista reuneix en un cercle a més de 100 persones

El col·lectiu santboià Homes Igualitaris ha celebrat per quart any consecutiu un acte de denúncia contra la violència masclista. Amb la participació de més de 100 persones han mostrat la implicació dels homes i han fet una crida a les administracions per reclamar que «actuïn d’una vegada contra aquesta xacra». 

Un llaç blanca envoltat d'espelmes és el símbol utilitzat per recordar a les víctimes de la violència masclista. // Maria Roda

Un llaç blanc envoltat d’espelmes és el símbol utilitzat per recordar a les víctimes de la violència masclista // Maria Roda

Des del 2011 es realitza anualment a la plaça de l’Ajuntament un acte d’homenatge a les víctimes de la violència de gènere organitzat per l’entitat Homes Igualitaris, un col·lectiu que es defineix a si mateix com «un grup de homes i de dones que ens mostrem públicament contra la violència masclista, volent fer visible a la societat i en especial al col·lectiu masculí, la existència d’homes que ens impliquem activament per la igualtat i contra la violència».

Més de 100 persones es van reunir puntualment el passat 24 d’octubre per fer un cercle envoltant un llaç blanc i espelmes en record a totes les víctimes de la violència masclista. La lectura del manifest va estar precedida per una actuació de la colla de percussió dels grallers i els diables de Casablanca.

En el manifest, redactat per l’entitat Homes Igualitaris de Catalunya, que aplega els grups locals com el de Sant Boi, posava l’èmfasi en denunciar la complicitat, a través del silenci, de la resta d’homes. Els organitzadors animen als homes i dones de Sant Boi a no mirar cap a un altre cantó, a denunciar qualsevol situació de violència, sexisme o discriminació cap a les dones, assegurant que també és «la seva responsabilitat».

El cercle d'homes i dones que denuncien la violència masclista va omplir la plaça de l'Ajuntament. // Maria Roda

El cercle d’homes i dones que denuncien la violència masclista va omplir la plaça de l’Ajuntament // Maria Roda 

«La violència és possible perquè la resta dels homes hi mantenim alguna mena de complicitat i certa tolerància. Bé sigui per por, bé sigui per egoisme, per rancúnia, o bé per una malentesa solidaritat masculina, el cas és que molts no fem prou per acabar amb la violència de gènere», va llegir un membre del col·lectiu abans de donar pas al moment de formar el cercle.

Un centenar de santboians es van agafar de les mans i el silenci va regnar a la plaça durant uns instants. Els organitzadors van acabar el manifest amb un desig que es repeteix any rere any: «Esperem que arribi el dia que no faci falta fer aquest homenatge», van afirmar.

Recomanacions personalitzades