Les auditories ciutadanes del deute guanyen força al Baix Llobregat

Una formació per saber interpretar els pressupostos municipals reuneix a Sant Boi a més d’una trentena de ciutadans de diversos municipis de la comarca. L’objectiu és crear Observatoris Ciutadans Municipals per analitzar a fons els comptes dels ajuntaments.

Taula rodona on es van explicar les eines de pressió ciutadana que altres municipis han posat en pràctica. // Maria Roda

Taula rodona on es van explicar les eines de pressió ciutadana que altres municipis ja han posat en pràctica // Maria Roda

Què és una auditoria ciutadana del deute? Quines eines de pressió ciutadana existeixen a nivell municipal? Aquestes van ser algunes de les preguntes a les que es va donar resposta en un acte promogut pel Procés Constituent de Sant Boi. Sònia Farré, de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) i Josep Raventós, militant de la CUP de Molins de Rei, van ser els ponents i dinamitzadors de la taula rodona inicial on es van posar exemples d’altres municipis com Sant Joan Despí, on la pressió ciutadana ha aconseguit que els pressupostos municipals estiguin penjats al web. «Els municipis són el millor lloc per començar a demanar informació a l’administració, és una informació a la que tenim dret però que moltes vegades per la lentitud dels tràmits no demanem», va començar aclarint Farré.

Una altra eina que s’està utilitzant és una moció per declarar deute il·legítim una part del deute dels ajuntaments. Es refereix als préstecs que van haver de subscriure obligatòriament els ajuntaments en el marc del Pla de Pagament de Proveïdors del govern de Mariano Rajoy l’any 2012. Al signar aquells crédits, els ajuntaments acceptaven pagar uns interessos del 5,54% mentre que els bancs es finançaven amb diners públics aconseguit a menys de l’1%. Badalona va ser la ciutat pionera en redactar aquesta moció i posteriorment l’han seguit altres municipis. «La moció es troba penjada a la xarxa i cada poble la pot agafar i modificar a la seva realitat», explica Farré. Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei han estat altres poblacions catalanes on s’ha aprovat un text similar. Raventós va explicar que «és una moció poc pràctica però un primer pas per reconèixer d’on prové aquest deute» i va posar en valor que a Molins de Rei es va aprovar per unanimitat. 

Després d’un breu pica pica, els assistents es van repartir en dues sales on es van fer les xerrades sobre temàtiques més concretes. En la primera, Sònia Farré, acompanyada d’una presentació molt clarificadora, va explicar les diferencies entre pressupostos aprovats i pressupostos executats: «Són aquests últims els més difícils d’aconseguir ja que en aquests podem saber realment en que s’han gastat els nostres diners». Son moltes les webs on es poden trobar les xifres reals del que gasten els ajuntaments i Farré va anar explicant una per una, advertint però «que és una feina a la que s’ha de dedicar temps perquè, per exemple, per llegir el Butlletí Oficial Provincial (BOP) s’ha de tenir molta paciència». 

Grups ciutadans auditant el deute dels ajuntaments

En el taller per conèixer que són els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) es va presentar d'exemple el cas de Castelldefels  // Maria Roda

En el taller per conèixer que són els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) es va presentar d’exemple el cas de Castelldefels // Maria Roda

Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat  per impulsar les auditories ciutadanes municipals i que lluiten per acabar amb la irregularitat dels comptes municipals, l’opacitat i la corrupció municipal. Els OCM són organitzacions ciutadanes que neixen amb la intenció de facilitar la participació en la gestió dels nostres organismes públics, començant pels més propers: els ajuntaments.

Rosendo, creador del Observatori Ciutadà Municipal (OCM) de Castelldefels -actualment, el grup de treball més actiu de la comarca- va dirigir la xerrada sobre aquests observatoris. Des del inici va voler deixar clar que «per lluitar contra l’opacitat dels nostres ajuntaments, necessitem organitzar-nos i els OCM són la millor eina ja que treballem per l’apoderament ciutadà individual i col·lectiu». Els observatoris són molt més que uns webs, són un espai de coneixement col·lectiu per «aconseguir que existeixin més persones informades de la gestió que fa l’Ajuntament dels nostres recursos»i ho aconsegueixen a través de la interacció amb l’administració a través de consultes públiques. La iniciativa va quallar entre els assistents de diversos municipis del Baix Llobregat, que van mostrar la intenció d’expandir aquesta rebel·lió i crear nous Observatoris Ciutadans Municipals a la comarca. De Sant Boi ja n’hi ha gent disposada a tirar-lo endavant.

Recomanacions personalitzades