L’associació Tots Som Santboians i Súmate guanyen la vuitena edició del Premi Joan Sardà

Ambdues entitats aconsegueixen el guardó entregat per ERC després d’un procés participatiu obert a la ciutadania. El guardó reconeix la feina feta amb discapacitats intel·lectuals durant més de 20 anys per l’entitat Tots som santboians i la irrupció de Súmate en el panorama polític independentista.

Guillem Sanz, secretari de Tots Som Santboians, va dedicar unes emocionants paraules d'agraïment // Maria Roda

Guillem Sanz, secretari de Tots Som Santboians, va dedicar unes emocionants paraules d’agraïment // Maria Roda

El passat 29 de maig va finalitzar el procés d’elecció dels guanyadors de la vuitena edició del Premi Joan Sardà 2014, i després de 15 dies durant els quals, la secció local d’ERC ha rebut diversos vots mitjançat l’esdeveniment que van crear al seu perfil de Facebook i a través de correu electrònic, s’han declarat guanyadores Súmate i l’Associació Tots Som Santboians.

Els premis Joan Sardà, organitzats per la secció local de Esquerra Republicana de Catalunya, responen «a la necessitat de reconèixer el treball i la feina incansable de les entitats, associacions, institucions i/o persones individuals del país i de Sant Boi en aquestes dues vessants, que són dues cares de la mateixa moneda indestriables en sí mateixes» segons va definir Miquel Salip, portaveu de ERC Sant Boi i candidat a les municipals de 2015. I és per això que el nom dels premis ret homenatge a un santboià, d’esquerres i republicà, que va defensar Catalunya del feixisme, i va refundar als anys 80 el partit independentista a la seva ciutat de naixement.

Els primers en pujar a l’escenari de Cal Ninyo, davant una trentena d’assistents, van ser un grup d’usuaris de l’entitat ‘Tots Som Santboians‘ acompanyats pel secretari de l’associació, Guillem Sanz. Aquest guardó vol «destacar la seva feina amb persones amb discapacitats intel·lectuals durant més de 20 anys a través del treball diari en la normalització, la integració i la inclusió social de les persones amb aquest tipus de discapacitats». L’associació santboiana millora la qualitat de vida i l’autonomia d’aquest col·lectiu mitjançant tota una sèrie d’activitats d’oci i lleure. Salip també va explicar la seva experiència personal amb la Mari, una de les usuaris presents a la sala, i va destacar «l’empenta d’un grup de pares, treballadors de la Seat, que van entendre que els seus fills eren especials però no diferents».  

Tots Som Santboians està format per voluntaris i voluntàries, a qui Guillem Sanz va dedicar el premi a l’hora de recollir-lo. «Estem molt contents per aquest premi, que reconeix el treball diari de moltes persones que malgrat les dificultats, ens ajuden a tenir una vida normal». L’entitat aposta sempre per la sensibilització de la ciutadania en els drets de les persones discapacitades per això és una de les entitats més visibles de Sant Boi, sempre presents als carrers de la ciutat.

Montse Sanchez, coordinadora de Súmate al Baix Llobregat va demanar valentia a tothom el 9N. // Maria Roda

Montse Sánchez, coordinadora de Súmate al Baix Llobregat va demanar valentia a tothom el 9N // Maria Roda

Súmate va ser l’entitat guanyadora en la categoria de ‘Compromís Nacional’. Montse Sánchez, la coordinadora del Baix Llobregat, va dedicar les seves paraules a les generacions d’andalusos, extremenys i gallecs que van arribar a Catalunya a la dècada dels 60. «A la gent de Súmate, que en el seu moment va emigrar d’altres parts d’Espanya per viure i buscar un futur millor o són fills o nets d’aquells que buscaren una altra vida a Catalunya us demano que torneu a ser valents» va etzibar Sánchez. Súmate es distingeix per la seva composició com a organització. Als seus membres segons va explicar la coordinadora de la comarca «els uneix la certesa i la il·lusió per construir una nova esperança i un nou projecte col·lectiu». L’organització destaca per fer del procés independentista un projecte inclusiu, independentment de l’origen de la gent, i com va destacar en la seva presentació el candidat de ERC, «per fer dels nostres conciutadans castellanoparlants partícips del procés català i del moment històric que el nostre país viu sense necessitat de que hagin de renunciar a la seva identitat».

Abans de donar per finalitzat l’entrega dels premis, van pujar a l’escenari tots els guardonats per fer la clàssica foto de família.

Els guanyadors del premi Joan Sardà 2014 amb els membres d'ERC Sant Boi // Maria Roda

Els guanyadors del premi Joan Sardà 2014 amb els membres d’ERC Sant Boi // Maria Roda

Les entitats guanyadores han resultat les premiades amb la gran majoria dels vots dels ciutadans que han participat per davant d’altres entitats com la Plataforma per la Llengua, Somescola, Mèdia.cat, el Col·lectiu l’Esbarzer, el Col·lectiu Wilson, el Col·lectiu Emma o la Federació Catalana de Futbol, candidats al Premi al Compromís Nacional i el Banc dels Aliments, Aturem Eurovegas, Càritas i l’esplai Eixida, candidats al Premi al Compromís Social.

Recomanacions personalitzades