La Generalitat rectifica i continuarà finançant el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat

La Generalitat fa marxa enrere en la seva intenció de retirar el finançament al Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat.  El govern català destinarà 400.000 euros després de la pressió realitzada pels ajuntaments de la comarca, que ja s’havien compromès a assumir les despeses per garantir un servei considerat bàsic.

Vista lateral d’un adult femella de mosquit tigre, Aedes albopictus // J. Gathany

Vista lateral d’un adult femella de mosquit tigre, Aedes albopictus // J. Gathany

El govern català rectifica i destinarà una partida de 400.000 euros al finançament del manteniment del Servei de Control de Mosquits per aquest any 2014. Amb aquesta aportació de la Generalitat es garanteix el correcte desenvolupament de la campanya anual de control i de prevenció de mosquits al Baix Llobregat.

El portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ho ha comunicat al president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, després de les diverses reunions mantingudes entre Consell Comarcal i govern català durant les últimes setmanes per tractar de resoldre el conflicte generat quan la Generalitat va comunicar que no aportaria els recursos econòmics per al manteniment del Servei a poques setmanes d’iniciar les setmanes més fortes de treball. Finalment, la Generalitat invertirà aquest 2014 una quantitat superior a l’esperada ja que l’any passat van ser 300.000 euros els que va aportar a través del PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya).

Estalvi per l’Ajuntament

Quan la Generalitat va anunciar que deixava de finançar el servei, el Consell Comarcal va demanar als 19 ajuntaments i institucions beneficiàries del servei (Aena i Port de Barcelona) que ampliessin les seves aportacions econòmiques per garantir la prestació del servei. Un cop més, els ajuntaments donaven la cara -i treien la cartera- per tapar les vergonyes de la Generalitat.

El president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, destaca l’esforç de totes les parts per resoldre el manteniment del Servei però ha subratllat que «és necessari que es mantingui un marc estable de finançament del centre per als pròxims anys». I és que l’acord al que s’ha arribat garanteix el finançament per aquest 2014, però el conflicte pot tornar-se a generar l’any vinent si la Generalitat torna a plantar-se com ja preveia fer-ho aquest any.

Un servei important

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat porta funcionant des de l’any 1989. Amb una desena de treballadors en plantilla, el Servei de Control de Mosquits és un organisme que ha aconseguit reduir més d’un 90% la població adulta de mosquits a la zona en els últims 10 anys. Aquest servei actua a la zona sud i centre del Baix Llobregat i l’Hospitalet però també en infraestructures importants com el port, l’aeroport i la Zona Franca. Ells van ser els que van lluitar contra el mosquit tigre quan va arribar a Catalunya i alerten del risc sanitari que pot aparèixer si deixen de fer la seva feina.

El mosquit tigre, controlat després d’uns anys d’expansió, és l’espècie que més preocupa als experts per l’augment del risc de transmissió de malalties que comportaria. A França i Itàlia s’han produït casos de chikungunya i dengue transmesos pel mosquit tigre. Sense una tasca de prevenció com la que fa el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat quedaria la porta oberta a l’entrada de malalties exòtiques.

Recomanacions personalitzades