Un ramat d’ovelles pastura al parc de la Muntanyeta per prevenir incendis

Per primera vegada un ramat d’ovelles pastura en un parc metropolità amb l’objectiu de prevenir incendis. 130 ovelles estaran durant dues setmanes al parc de la Muntanyeta. L’Ajuntament s’estalviarà 14.000 euros en prevenció d’incendis gràcies a aquesta pràctica. 

Un ramat d'ovelles per prevenir incendis // Ajuntament de Sant Boi

Un ramat d’ovelles per prevenir incendis // Ajuntament de Sant Boi

Ja fa tres anys que a Sant Boi s’utilitza la ramaderia per prevenir incendis però ara, per primera vegada, aquesta pràctica arriba al nucli urbà de la ciutat. Concretament, un ramat de 130 ovelles pastura a la zona forestal del parc de la Muntanyeta. D’aquesta manera, l’espai verd santboià es converteix en el primer parc metropolità on s’utilitza la silvopastura amb aquest objectiu.

Les ovelles -de la raça autòctona «ripollesa»- mengen les diferents varietats d’herba que troben al terreny per allà on passen i aporten matèria orgànica, el que comporta un estalvi en tasques de prevenció de foc.

La zona de pastura ja ha estat senyalitzada i també s’han col·locat cartells explicant l’activitat, que no afectarà en cap cas a les zones pavimentades on hi ha circulació de persones habitualment. La primera fase d’aquesta actuació que recupera el paper tradicional de la ramaderia en la prevenció d’incendis durarà dues setmanes aproximadament.

Estalvi de 14.000 euros

Segons l’Ajuntament, s’estalviaran un total de 14.000 euros gràcies a la iniciativa. Aquesta xifra puja a més de 30.000 euros estalviats si es suma tot el conjunt de la zona forestal on es practica la silvopastura més enllà del parc de la Muntanyeta. I és que les ovelles substitueixen a una màquina desbrossadora que era més sorollosa i cara.

A més, des dels consistori s’assegura que els animals fan la mateixa feina amb «més precisió i continuïtat». S’espera que al mes de juny el ramat d’ovelles hagi permès desbrossar un total de 25 hectàrees de terreny des que van començar a pasturar, a l’octubre de l’any passat. L’objectiu és garantir que les males herbes no creixen en un radi d’almenys 25 metres de les zones habitades i amb unes franges de baixa combustibilitat que protegeixin en cas d’incendi.

Recomanacions personalitzades