Sant Boi es suma al Multireferèndum del 25 de maig

Sant Boi s’ha sumat a una llarga llista de municipis catalans que col·locaran taules fora dels col·legis electorals per que els ciutadans puguin votar sobre diverses qüestions polítiques que afecten a la seva vida diària. El Multireferèndum comptarà amb tres punts de votació a Sant Boi.

Presentació oficial del Multireferèndum a Sant Boi // Maria Roda

Presentació oficial del Multireferèndum a Sant Boi // Maria Roda

El 25 de maig no només es vota als representants a Europa. Els catalans també podran votar al Multireferèndum, una iniciativa nascuda del poble per recuperar «la democràcia participativa» com asseguren els seus promotors.

La presentació oficial del Multireferèndum a la ciutat s’ha celebrat aquest diumenge 18 de maig a l’Ateneu Santboià i han participat una trentena d’assistents. Miquel Vallmitjana, de l’entitat Som lo que Sembrem i Rosendo Torrent de Som Energia han estat els ponents que han explicat en que consistirà la votació del proper diumenge. 

Vallmitjana ha explicat que la diferencia entre una recollida de signatures i un referèndum està en que en el multireferèndum pot votar tothom, estigui a favor o en contra de les propostes escollides per aquesta primera crida a la participació ciutadana. «El que es pretén es crear un cens electoral per les futures consultes» ha afirmat el representant de Som lo que Sembrem.

Els tres punts de votació que hi haurà a Sant Boi el 25 de maig estaran situats a la plaça Catalunya, a la plaça de l’Ajuntament i una taula al barri Cooperativa. Alguns dels voluntaris que estaran diumenge a les taules de la ciutat defensen que la idea és que aquest multireferèndum no acabi mai i sigui l’inici d’un canvi en la manera de participar en aquesta suposada democràcia. De fet, des del 27 d’abril ja es pot votar a través d’internet.

Preguntes d’aspectes concrets

Diferents entitats socials han estat les encarregades de proposar les preguntes. Concretament, des de la plataforma Som lo que Sembrem es demana quin tipus d’agricultura es vol per a Catalunya, amb o sense transgènics. La CUP i Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute pregunten si el poble vol que el Govern de la Generalitat deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims. Des de la Xarxa per la Sobirania Energètica es qüestiona si es vol establir un control democràtic directe sobre el sector energètic. I per últim, les Comissions d’Iniciatives Legislatives Populars pregunten si el grup promotor d’una ILP pot sotmetre la seva proposta a un referèndum vinculant.

Rosendo, Joan Domenech membre de la CUP Sant Boi i Miquell Villamitjana, de Som lo que sembrem. // Maria Roda

Rosendo Torrent (Som Energia), Joan Domenech (CUP Sant Boi) i Miquell Villamitjana (Som lo que sembrem) // Maria Roda

A més de les quatre preguntes generals, també s’han elaborat tres qüestions per totes les províncies catalanes excepte Barcelona. A Girona es pregunta per la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). A Tarragona s’interroga sobre el projecte Barcelona World i la preocupació de Lleida es dirigeix a l’abastiment d’aigua externalitzat per l’ajuntament de la ciutat.

Recomanacions personalitzades