La Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest estiu l’ampliació de les zones ZEPA incrementant la superfície protegida en més d’un miler d’hectàrees. Entitats ecologistes valoren la mesura com a positiva, mentre que els agricultors i altres actors econòmics mostren el seu rebuig per l’impacte negatiu que tindrà sobre l’activitat agrícola.
La Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest estiu l’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) del delta del Llobregat en més d’un miler i mig d’hectàrees, passant de les 935 que hi havia fins a les 2.407 actuals. La proposta de la Generalitat incorpora, a més, l’ampliació de la LIC (Lloc d’Importància Comunitària) a més de desplegar diverses mesures i polítiques que ajudin a reforçar la protecció de l’àrea. De fet, fins ara, la zona protegida es concentrava als termes municipals de El Prat de Llobregat, Gavà i Viladecans. Ara, amb la modificació, s’adhereixen en total una desena de municipis del Baix Llobregat i el Barcelonès entre els quals es troba Sant Boi.
La decisió de la Generalitat, però, ha desencadenat diverses reaccions entre els sectors implicats. D’una banda, entitats ecologistes com SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet han acollit la mesura de manera positiva, tot i que la qualifiquen d’insuficient, ja que subratllen que la nova delimitació deixa fora alguns dels espais proposats durant el període d’al·legacions, un aspecte que consideren crucial per a la protecció dels hàbitats i les aus, així com per aturar la pèrdua de biodiversitat. També assenyalen que l’acord del govern no preveu un estudi sobre les afectacions agràries, una anàlisi que consideren «imprescindible» per determinar com es pot conciliar l’activitat agrícola actual al delta amb la protecció de les aus.
De fet, per aquest darrer motiu, els agricultors del Baix Llobregat i altres actors amb interessos en l’activitat agrària a la zona han expressat el seu rebuig i la seva preocupació per l’impacte que aquesta decisió pot tenir sobre l’activitat econòmica.
Unió de Pagesos i Foment del Treball portaran la mesura als tribunals
Després de l’aprovació de la mesura per part de la Generalitat, el sindicat Unió de Pagesos ha anunciat que portarà la normativa als tribunals, argumentant que aquesta ampliació no és legal i «representa un nou atac a la pagesia de la zona». Segons el sindicat, la nova delimitació de les zones ZEPA imposa restriccions que dificulten l’activitat agrícola, ja prou condicionada per altres factors. A més, consideren que la protecció ambiental decretada per la Generalitat ignora les necessitats i la realitat dels agricultors locals, posant en perill la viabilitat del sector agrari al Baix Llobregat.
Per altra banda, Baldiri Ros, president de l’Institut Agrícola de Sant Isidre, també ha criticat durament la decisió, qualificant-la “d’errònia i altament perjudicial per a l’economia de l’àrea metropolitana”. Ros ha alertat que les noves restriccions imposades per la designació de zones ZEPA poden obstaculitzar el desenvolupament d’infraestructures necessàries per als agricultors, com ara la construcció d’hivernacles, que són claus per mantenir la competitivitat del sector agroalimentari en una zona tan urbanitzada com el Baix Llobregat.
A aquestes crítiques s’ha sumat Foment del Treball, que veu en aquesta mesura una maniobra per frenar els plans d’ampliació de l’aeroport d’El Prat. Segons la patronal, la protecció de les noves zones ZEPA afecta directament les àrees que Aena havia considerat com a possibles compensacions ambientals per l’ampliació de la tercera pista. Foment del Treball ja ha anunciat que presentarà un recurs judicial contra aquesta decisió del govern.
Els ajuntaments reclamaven un pla conjunt per a les zones ZEPA del Delta
A l’abril de l’any passat, els alcaldes de Sant Boi, Gavà i Viladecans, tres dels municipis on se situa gran part del parc agrari del Llobregat, van demanar la rectificació de la Generalitat respecte a l’aplicació de les zones ZEPA, argumentant que accions com aquesta haurien de desenvolupar-se de forma conjunta amb un pla detallat que doni resposta a les necessitats del territori, ambientals i dels pagesos.
Els tres ajuntaments, de fet, van demanar una normativa única per a tot l’àmbit ZEPA del Delta on es recollís la zonificació corresponent a les característiques de l’espai, definint clarament les zones de nucli de l’activitat productiva agrícola per garantir la viabilitat econòmica de les activitats agrícoles i els nuclis dels espais naturals protegits.
Ara, aquesta decisió de la Generalitat d’aprovar ara de manera unilateral l’aplicació de les zones ZEPA arriba per donar resposta a les exigències de la Unió Europea, que manté obert un expedient contra Espanya per la insuficient protecció dels espais naturals del delta del Llobregat, concretament per l’incompliment dels compromisos adquirits per compensar l’impacte en l’ecosistema de l’aeroport i del port de Barcelona.