Sant Boi, Gavà i Viladecans exigeixen l’aturada de l’ampliació de les zones ZEPA al Delta del Llobregat

Els ajuntaments socialistes lamenten que el diàleg de la Generalitat amb els agents implicats és inexistent i no s’ha constituït cap de les tres meses de treball que va prometre la consellera d’Acció Climàtica l’estiu passat.

Reunió dels representants municipals amb la consellera el 6 de juliol de 2022 a la seu de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural // Ajuntament de Viladecans

La comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya ha rebutjat el projecte d’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat en considerar que «no hi ha estudis econòmics ni mediambientals que ho avalin». Això ha portat a alguns dels ajuntaments implicats, com el de Sant Boi, a insistir en el seu posicionament, ja mostrat l’estiu passat, quan el Govern va donar a conèixer les seves intencions com a resposta a l’expedient obert per la Comissió Europea per la desprotecció de l’espai natural.

Les alcaldesses de Sant Boi, Lluïsa Moret; de Gavà, Gemma Badia, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han emès un comunicat conjunt en el qual reclamen a la Generalitat que suspengui el projecte d’ampliació de les ZEPA i, a més, demanen a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà que s’iniciï el diàleg promès el 6 de juliol del 2022 amb tots els agents que tenen incidència al Delta del Llobregat.

Ni rastre de les tres meses de treball

Els alcaldes van pactar amb la consellera en aquella trobada la creació de tres meses conjuntes de treball, però han passat gairebé deu mesos i no s’ha constituït cap d’elles. Una d’elles havia de cercar un nou model de gestió i funcionament del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, una altra havia de treballar sobre la delimitació de la ZEPA i una tercera havia de concretar el pla de gestió dels espais naturals, assenyalant inversions i manera de gestionar per garantir la convivència de la pagesia i la fauna.

Sense rastre del diàleg i les taules, els tres ajuntaments socialistes consideren que «malgrat haver perdut un temps essencial, encara es pot encetar el diàleg promès». Per veure si passant d’una posició d’espera a l’atac els hi fan més cas, han aixecat la veu per deixar clar que, a parer seu, la solució no és ampliar les zones protegides (ZEPA), sinó millorar la gestió actual. De fet, consideren que el canvi plantejat pel govern republicà posa en perill l’activitat agrícola d’una zona que suposa el 70% de l’horta del Parc Agrari, que és, a la vegada, un 30% de la superfície hortícola de Catalunya.

Normativa única per a tot l’àmbit ZEPA

Per a Lluïsa Moret i els altres dos batlles, és fonamental establir «des d’ara mateix, mesures concretes de protecció dels espais naturals, en aquests moments clarament insuficients». Aquestes accions haurien de tirar endavant de forma conjunta amb un pla detallat que doni resposta a les necessitats del territori, ambientals i dels pagesos.

La fórmula proposada pels ajuntaments és la redacció d’una normativa única per a tot l’àmbit ZEPA del Delta on es reculli la zonificació corresponent a les característiques de l’espai, definint clarament les zones de nucli de l’activitat productiva agrícola per garantir-hi la viabilitat econòmica, els nuclis dels espais naturals protegits per garantir-hi la conservació d’hàbitats i espècies, i les «zones tampó» o amortidors per reduir els conflictes de frontera entre la zona agrícola i els espais naturals.

Recomanacions personalitzades