El segon cotxe elèctric compartit ja circula per Sant Boi

El nou vehicle de Som Mobilitat ha aparegut tres anys després del primer i té l’aparcament de referència a l’estació de ferrocarrils Sant Boi, a la fotolinera de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’Ajuntament de la ciutat ha col·laborat activament en la seva implantació.

El segon vehicle elèctric compartit arriba a Sant Boi. // Som Mobilitat

Ja són dos els vehicles elèctrics compartits que circulen per Sant Boi de Llobregat sota les sigles de la cooperativa Som Mobilitat. Aquest nou ha aparegut tres anys després del primer i té l’aparcament de referència a l’estació de ferrocarrils Sant Boi, a la fotolinera de mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’altre se situa a la plaça del Mercat Vell, al pàrquing de l’Ajuntament. Per tant, tots dos es troben al barri Centre.

L’Ajuntament de la ciutat ha col·laborat activament en la implantació d’aquest segon vehicle, encara que des de la cooperativa remarquen que el primer va aparèixer gràcies a la societat civil, amb només «suport emocional» per part del Consistori, que facilita gratuïtament els pàrquings.

Aquesta vegada i donat que els usos del primer indicaven que tocava desenvolupar el segon, l’Ajuntament ha fet un estudi intern dels desplaçaments laborals del seu personal i han vist que vint cotxes de la flota municipal s’utilitzaven menys d’un dia a la setmana.

Així, es va decidir retirar-los per impulsar l’elèctric. D’aquesta manera, el personal de l’Ajuntament ha de reservar els vehicles elèctrics compartits quan vulgui fer-ne ús, a la vegada que els socis de Som Mobilitat els poden agafar lliurement si n’hi ha disponibles.

Cotxes compartits a cada barri

L’objectiu del grup local és posar dos al barri centre i un més a cada barri. De fet, tal com assegura Víctor Luna, president de Som Mobilitat, santboià i impulsor a la ciutat, «quan a Barcelona col·lapsen els vehicles ens nodrim nosaltres d’aquests usos. Si hem instal·lat el segon és perquè anem cap al tercer. Els posem per cobrir demanda, no per a crear oferta, i no anem a buscar beneficis». En qualsevol cas, la regla general és que quan un vehicle està per sobre de la meitat dels usos es col·loca el següent.

El president de la cooperativa ha afegit que «l’eix comercial i l’Associació Marianao ens van temptejar perquè estan fent un vehicle». I és que, a més de la societat civil (els socis) i les institucions públiques (com l’Ajuntament), molts perfils empresarials, per exemple, poden apostar pel vehicle elèctric de la mà de Som Mobilitat. 

Luna explica que el primer vehicle, el que es va inaugurar el 2020, va estar impulsat en gran part pel ja tancat restaurant Sombó, que utilitzava el cotxe per fer el servei de repartiment durant la pandèmia. La fira de la Puríssima els va donar l’impuls que necessitaven i el 108% del finançament que necessitaven pel primer vehicle i ja van anar cap al segon.

Comparativament, mentre que Sant Boi compte amb dos vehicles, a Cornellà i a l’Hospitalet de Llobregat no en tenen cap. Això sí, al Prat n’hi ha 12. Durant 2022, a Sant Boi s’han fet a prop de 200 reserves del vehicle elèctric compartit, segons dades de Som Mobilitat. El nombre de socis al municipi ascendeix a 60.

Funcionament del vehicle elèctric compartit

«Si el teu carrer pot ser una rambla en lloc d’un carrer amb cotxes, la teva qualitat de vida augmentaria, i això comença per reduir cotxes aparcats. Cada vehicle compartit redueix entre set i deu vehicles», aclareix el president de Som Mobilitat.

Tot i que puc semblar que aquests cotxes només són per anar per la ciutat, Víctor Luna explica que va anar «fins al Pirineu i tornar amb la mateixa càrrega». «Pots fer un lloguer de molts dies i et surt millor de preu», comenta. A més a més, si no fas ús de les hores al complet només pagaràs el 20% del que no hagis utilitzat.

Recomanacions personalitzades