Els ciutadans de Sant Boi reben aquest dijous l’alerta de Protecció Civil als seus mòbils

La demarcació de Barcelona rebrà el dijous 14 de setembre una alarma de prova de Protecció Civil. En el cas del Baix Llobregat, serà a les 13 hores quan sonaran els telèfons correctament configurats.

Els telèfons sonaran a les 13 hores // PIXABAY

Des del febrer, Protecció Civil està provant a Catalunya el nou sistema d’alarmes per telefonia mòbil, pensades per traslladar als ciutadans les instruccions que han de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys si es troben en una zona afectada per un accident greu, una catàstrofe o qualsevol altra situació crítica d’emergència. Aquest dijous, 14 de setembre, és el torn de la demarcació de Barcelona. Concretament, al Baix Llobregat i, per tant, a Sant Boi, l’alerta serà a les 13 hores.

D’aquesta manera, totes les persones que es trobin ubicades a la zona d’emergència (en el cas de demà, a les zones delimitades per fer la prova) rebran una notificació en forma missatge de text emergent que, a la vegada, emetrà un so estrident i vibrarà. Això sí, és necessari que els dispositius estiguin correctament configurats per permetre aquests avisos. L’Android versió 11 o superior i l’iOS versió 15.6 o superior ho tenen activat per defecte.

En el cas de trobar-se fora de la zona d’emergència, amb el mòbil apagat o sense cobertura, l’alarma sonarà quan el dispositiu torni a estar disponible a aquesta àrea mentre que l’alarma estigui encara vigent. Tot i que sembli el mateix, no es tracta d’un SMS, sinó d’altre tipus de canal anomenant cell broadcast.

«Alerta presidencial»

Tal com informa Protecció Civil, el missatge que rebrà la ciutadania va encapçalat per les paraules «Alerta de Protecció Civil» o «Alerta presidencial». A continuació hi haurà el text de l’alerta, en català i en castellà, i seguidament el botó d’ «acceptar», al qual si es clica el missatge deixa d’aparèixer a la pantalla. En cas de voler conservar-ho, es recomana fer una captura de pantalla.

El sistema d’alertes de protecció civil respon a l’obligació establerta per la Directiva de la Unió Europea 2018/1972 del Parlament Europeu i del Consell, d’11 de desembre, per la qual s’estableix el Codi europeu de les comunicacions electròniques, concretament l’article 110. En tot cas, aquest sistema és complementari a la resta de canals d’informació d’emergències de Protecció Civil, com les xarxes socials (@emergenciescat), on, si es dona el cas, es podran seguir les actualitzacions de la situació.

Recomanacions personalitzades