Dos anys de queixes veïnals pel fort soroll del sistema de climatització del mercat Sant Jordi

Els afectats dels blocs més propers a l’equipament recullen firmes per denunciar que no poden descansar a l’estiu. L’Ajuntament treballa en la instal·lació d’unes plaques acústiques per minimitzar el soroll a la tardor.

Les màquines d’aire condicionat se situen a la coberta de l’edifici, al davant del carrer Francesc Macià // Google Maps

«La màquina d’aire condicionat del Mercat Sant Jordi fa un soroll tan intens i alt que no permet dormir ni descansar als veïns que ho tenim davant», resa el paper de recollida de firmes a la zona comuna d’un bloc de pisos al carrer Francesc Macià, just al davant del mercat. Els aparells fa anys que es troben fora, a la coberta de l’equipament, invisibles pels compradors i vianants, però ben presents pels veïns que hi viuen al davant.

La recollida de signatures, que ja porta un grapat de caselles omplertes de noms i cognoms, ha començat aquest estiu. No obstant això, el conflicte ve de lluny. L’Aleix, un veí de l’edifici, va fer la primera queixa formal el 28 d’agost de 2021 a través del formulari web de l’Ajuntament. «És molt molest, l’aire condicionat està pràcticament tot el dia en funcionament, des de les set o vuit del matí, i ja et despertes amb mala llet», assegura aquest resident a Francesc Macià. «A l’estiu tens les finestres obertes per la calor i és impossible descansar», lamenta després de sobreviure a l’última onada de calor d’aquest mes d’agost.

Sense solucions efectives un any després

L’Ajuntament va garantir una solució l’estiu passat, un any després de les primeres queixes formals fetes pels veïns. «Es realitzarà abans de la finalització d’aquest any i es posarà una pantalla acústica que minimitzarà aquest soroll. Aquesta solució també servirà perquè en el moment de canviar la màquina de clima en futures inversions, continuï minimitzant aquest soroll», va deixar per escrit el departament d’Organització i Qualitat de l’Ajuntament en resposta als veïns.

Ha passat un any des de llavors i res s’ha mogut al mercat Sant Jordi, tot i que la Síndica de Greuges també li ha donat la raó als veïns. Ara el Consistori diu que «els treballs es podran fer entre els mesos de setembre i octubre d’enguany», condicionant tot plegat a la disponibilitat de material i del temps que triguin a tenir a punt el projecte les empreses proveïdores.

De la mateixa manera, fonts municipals han explicat a Sant Boi Diari que l’execució de les obres tindrà una durada d’una setmana. A més, argumenten que «des de fa dues setmanes s’ha endarrerit una o dues hores l’encesa de l’aire» per millorar el descans nocturn dels veïns, encara que aquests continuen denunciant que fa soroll durant tota la nit.

Recomanacions personalitzades