Tot el que has de saber sobre les eleccions generals del 23 juliol

Qui pot votar? Quins són els col·legis electorals a Sant Boi de Llobregat? On haig de votar? Respon aquestes i altres preguntes sobre les eleccions generals del pròxim diumenge 23 de juliol amb aquesta guia pràctica.

Imatge de recurs d’una jornada electoral // Arxiu

El proper diumenge 23 de juliol es celebren les eleccions generals arreu del territori per escollir els representants al Congrés dels Diputats i al Senat. En aquesta cita electoral, la ciutadania podrà escollir els diputats i diputades i senadors i senadores que conformin les Corts Generals d’Espanya pels propers quatre anys.

Els comicis decidiran les composicions de les dues cambres de l’Estat; el Congrés dels Diputats i el Senat. El Congrés dels Diputats, o càmera baixa, compta amb 350 diputats que s’escullen mitjançant un sistema de llistes tancades. És a dir, es vota a la llista electoral completa. Per al Congrés, el sobre i la papereta, són de color blanc.

El Senat compta amb un sistema d’elecció mixt. De total de senadors 57 son nomenats pels parlaments de les comunitats autònomes i, 208 -en aquesta ocasió ja que el nombre de senador no és fix- son nomenats democràticament per la ciutadania. El sistema de votació al Senat és mitjançant llistes obertes és a dir, es poden votar un màxim de tres persones d’una mateixa formació política o bé es poden escollir un màxim de tres senadors de diferents formacions polítiques. La papereta i el sobre per votar al Senat són de color ataronjat.

Quins son els col·legis electorals a Sant Boi?

Els col·legis electorals són els llocs on es vota de manera presencial i a cada persona li pertoca un de concret en funció de l’adreça del domicili al que es troba empadronat. A Sant Boi de Llobregat hi ha un total de 14 col·legis electorals: el casal Cooperativa i Molí Nou, L’Olivera, Cal Ninyo, Can Massallera, el casal Camps Blancs, La Gralla, l’escola Ciutat Cooperativa, l’escola Josep Maria Ciurana, l’escola Vicente Ferrer i Moncho, l’escola Marianao, l’escola Antoni Gaudí, l’escola Amat Verdú i l’escola Massallera.

Com se on he de votar?

El col·legi electoral que li pertoca a cada elector es pot trobar a la targeta censal que s’envia per correu postal a totes les persones majors d’edat que tenen dret a vot. A Sant Boi de Llobregat hi ha un total de sis districtes electorals dividits en seccions. Els districtes electorals son: Vinyets-Molí Vell, Casablanca, Centre, Camps Blancs, Molí Nou-Ciutat Cooperativa i Marianao.

Els col·legis estan dividits per districtes i, segons el districte on estiguis empadronat, et tocarà un col·legi o un altre. A la targeta censal es mostra el districte i la secció, dades que indiquen a l’usuari quin és el col·legi electoral que li pertany.

Qui pot votar?

En les eleccions generals poden exercir el seu dret a vot tots aquells majors de 18 anys de nacionalitat espanyola que estiguin empadronats en un municipi. Per fer-ho han de presentar el seu DNI, passaport o carnet de conduir i constar al cens electoral. A diferència de les eleccions municipals, no podran votar els residents a l’Estat espanyol que pertanyin a alguns països de la Unió Europea i l’espai Schengen. Els col·legis electorals estaran oberts de manera interrompuda entre les nou del matí i les vuit de la tarda.

Mesures per combatre la calor

Enguany, a causa d’un avançament electoral, les eleccions generals es celebraran a l’estiu just coincidint amb un episodi d’altes temperatures. És per això que, tal i com estan fent nombrosos ajuntaments, el consistori de Sant Boi ha activat algunes mesures per fer front a les altes temperatures.

L’Ajuntament posarà a disposició dels membres de les meses i representants de l’administració aigua gratuïta i gots reutilitzables. A més, hi haurà un canvi d’orientació de les meses per evitar que el sol no toqui directament i s’habilitaran ventiladors en aquells col·legis electorals que no disposin d’aire condicionat.

Recomanacions personalitzades