L’acord, que s’ha fet públic aquest dimecres, dona una vicepresidència de la Diputació a Candela López, coordinadora nacional de Catalunya En Comú i regidora de Movem Castelldefels. Entre les línies recollides al pacte destaquen el compromís amb la sostenibilitat, la cohesió social i els governs locals.
El PSC i En Comú Podem han tancat un acord per la configuració d’un govern a la Diputació de Barcelona (DIBA). Les dues formacions polítiques han fet públic aquest dimecres el pacte per a la construcció d’un «govern de progrés» a la institució de govern local de la província de Barcelona.
Una de les incògnites que s’ha desvelat amb aquest acord ha estat la candidatura del PSC per la presidència de la DIBA que, finalment, serà per l’actual alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret. Els darrers quatre anys la DIBA ha estat presidida per la també socialista i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que ara passarà el testimoni a Moret.
Moret, que actualment és vicepresidenta de l’ens després de substituir a Jaume Collboni abans de les eleccions del passat 28 de maig, ara serà la candidata del PSC per encapçalar la DIBA els pròxims quatre anys. En el pacte signat entre socialistes i comuns també s’ha acordat la viceprèsidencia de la coordinadora nacional de Catalunya En Comú i regidora de Movem Castelldefels, Candela López. Encara però, no s’han donat més detalls sobre amb quines forces polítiques podran construïr la majoria necessària malgrat al comunicat exposen que «continuaran treballant per configurar un futur govern de progrés».
Un pacte de progrés
El document signat entre PSC i comuns per a la construcció d’un nou govern progressista a la DIBA recull nou línies d’actuació prioritàries que marcaran els camins del futur mandat que s’haurà de desenvolupar en els pròxims quatre anys. Ambdós partits aposten en aquest sentit per un «govern fort» que aporti estabilitat a la institució i que situï «les necessitats i els reptes dels pobles i ciutats de la província de Barcelona» al centre de les seves polítiques.
Al full de ruta pactat entre ambdues forces polítiques destaquen principalment els compromisos amb la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic, l’equitat i cohesió social i la igualtat. Sens dubte, aquests punts, claus per l’acord, són aquells en què tant socialistes com comuns han apostat fermament durant els mesos de precampanya i campanya electoral per les municipals.
Respecte a la governança i a la transparència de les institucions, també es comprometen a fomentar governs oberts i impulsar els governs locals i la seva autonomia. A més, també destaquen el compromís per la transparència institucional i de les administracions.
Finalment, també aposten per posar el focus en la cultura i l’educació i generar prosperitat per «no deixar ningú enrere».
Necessiten més suports
Malgrat que ja hi ha pacte de govern entre PSC i comuns per a la Diputació, els dos grups polítics no tenen majoria per tal d’assegurar les seves propostes. El PSC compta amb 17 diputats i els comuns amb 5, el que suma un total de 22 diputats entre els dos espais, que encara els distancien de 4 de la majoria absoluta, que se situa als 26.
Per altra banda, Junts i ERC, amb 12 i 11 diputats cadascun, es troben mantenint negociacions per intentar tirar endavant un govern alternatiu. Les dues forces polítiques, però, tampoc arriben a la majoria, quedant-se en 23 diputats.
Encara està per veure com es dibuixarà finalment el govern de la DIBA tenint en compte que els 4 diputats del PP, el diputat de Tot per Terrassa i els dos diputats independents de Junts poden tenir la clau per als pròxims quatre anys.