La reina Letizia visita Sant Boi per la jornada ‘Treball i salut mental, 20 anys trencant estigmes’

La reina Letizia ha assistit a l’acte celebrat amb motiu del 20è aniversari de la Xarxa Local d’Oficines Tècniques Laborals de la Diputació de Barcelona que s’ha realitzat al Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Visita de la Reina Letizia a Sant Boi de Llobregat // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

La reina Letizia ha assistit aquest dimecres a la jornada inaugural del 20è aniversari de la Xarxa Local d’Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona realitzada al Parc Sanitari Sant Joan de Déu. La jornada ‘Treball i salut mental. 20 anys trencant estigmes’ té com a objectiu la reflexió sobre la relació entre treball i salut mental i inclou xerrades i ponències per posar a debat l’impacte de les xarxes socials en la salut mental i l’estigma en la contractació de persones amb trastorns de salut mental.

Actualment, el 12% de tots els problemes de salut ja corresponen a salut mental, una xifra superior a la del càncer i a la dels problemes cardiovasculars i es calcula que a l’any 2030 serà una de les principals causes de discapacitat.

A l’acte també han assistit la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez; l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; la presidenta delegada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, i el director general del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Enric Mangas.

La importància de la salut mental

La OTL va iniciar fa 20 anys la seva tasca per promoure la inserció laboral de persones amb trastorns de salut mental. Una de les primeres oficines que es va posar en marxa va ser a Sant Boi, ciutat que acumula més de 150 anys de vinculació amb la salut mental i disposa de múltiples recursos, entre els quals hi figura el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu.

Del total d’oficines de la OTL, 18 funcionen a la província de Barcelona i l’any 2021 van atendre a 1.898 persones, un terç de les quals van aconseguir feina gràcies a les tasques d’intermediació d’aquest equipament. 

Sant Boi compta amb una xarxa d’equipaments de primer nivell relacionats amb la salut mental i és la seu de l’únic clúster del món especialitzat en aquesta branca sanitària. A més, la ciutat ha facilitat la contribució a la lluita contra els estigmes dels trastorns de salut mental al comptar amb dues institucions psiquiàtriques ubicades al centre de la població.

Recomanacions personalitzades