La Generalitat premia a l’Ajuntament de Sant Boi per un projecte de resolució de conflictes en l’àmbit escolar

La Generalitat ha premiat a l’Ajuntament de Sant Boi amb el Premi ADR Justícia 2022 a la millor iniciativa d’una administració pública en la resolució pacífica de conflictes en l’àmbit escolar. El projecte guanyador aposta per una metodología innovadora a l’hora d’abordar la problemàtica del bullying.

Nens entrant a les aules // Ajuntament de Sant Boi

L’Ajuntament de Sant Boi ha guanyat el premi ADR Justícia 2022 a la millor iniciativa d’una administració pública en l’àmbit de mediació i resolució de conflictes amb un projecte en que col·laboren el Servei Municipal de Mediació i Restauració Comunitària, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. El projecte ‘Irrupció restaurativa: creació d’aules immunològiques davant el bullying’ dona eines a la comunitat educativa per abordar els conflictes d’assetjament escolar abans, durant i després dels conflictes. El projecte ja va rebre a l’any 2021 el premi a la millor iniciativa de la promoció de la convivència escolar concedit pel Ministerio de Educación. 

El projecte, anomenat ‘Irrupció restaurativa’, aposta per oferir una metodologia innovadora a l’hora de prevenir i actuar en situacions de bullying escolar. La metodologia combina accions com tallers preventius a les aules, amb accions, anomenades ‘quirúrgiques’, per abordar situacions concretes d’assetjament escolar com ara entrevistes afectives, cercles de diàleg o conferències de pau. A més, ofereix acompanyament permanent a tota la comunitat educativa, des d’alumnes i docents, fins a les famílies i el personal administratiu de les escoles.

La finalitat del projecte és que les aules estiguin capacitades per resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogada, posant com a prioritat l’enfortiment dels llaços comunitaris, la restauració de les relacions entre els companys i la reparació dels danys. Els resultats obtinguts des de la posada en marxa del projecte han estat molt satisfactoris, amb un 97,8% d’èxit en el total dels 137 casos tractats en dos anys i mig.

Els Premis ADR

Els Premis ADR es van crear l’any 2017 per el Departament de Justícia de la Generalitat amb l’objectiu d’estimular la millora de la resolució de conflictes. Aquests guardons reconeixen anualment les millors iniciatives impulsades tant des del sector públic com del sector privat, a més de tesis doctorals, treballs de recerca i accions comunicatives sobre la temàtica. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el proper mes de gener. 

Recomanacions personalitzades