Sant Boi acollirà 85 colles d’arreu de Catalunya com a Ciutat Gegantera

Els dies 13,14 i 15 de maig la ciutat celebrarà activitats relacionades amb els gegants, la música i la cultura popular com a Ciutat Gegantera. El pregó, la passejada de gegants, cercaviles i la rebuda de les 85 colles geganteres d’arreu de Catalunya són alguns dels actes que es faran en aquesta celebració.

Els Gegants de Sant Boi han ballat a la plaça un cop finalitzada l'ofrena floral // David Guerrero
Els Gegants de Sant Boi // Arxiu – David Guerrero

Sant Boi s’ha proclamat Ciutat Gegantera de Catalunya en la seva 34a edició. Això significa que la ciutat durant els dies 13, 14 i 15 de maig serà el punt de trobada de gegants, gegantons, caps grossos, nans i altres figures. Al llarg d’aquest cap de setmana la ciutat acollirà 85 colles geganteres d’arreu de Catalunya.

La inauguració del monument de Ciutat Gegantera, una obra dissenyada per l’escultor santboià Manuel Morales, donarà el tret de sortida a aquesta tradició popular catalana. Aquest acte serà el 13 de maig a la plaça del Llobregat a les 20:00 hores i anirà acompanyat d’un espectacle d’animació. Mitja hora més tard tindrà lloc la primera cercavila protagonitzada pels Diables de Casablanca, la colla de Geganters de Sant Boi, els dragonets de la Colla de Geganters i els Grallers de Casablanca.

L’Ajuntament convida a tothom a participar en la Ciutat Gegantera 2022

Dissabte 14 de maig a les 12:00 hores al Parc de la Mutanyeta, les corals de Sant Boi, l’Escola Municipal de Música Blai Net i la Colla de Grallers de Casablanca interpretaran l’himne Faixes, força i fal·lera. Bernat Puig, de l’escola Barrufet, ha escrit la lletra d’aquesta cançó i Joan Codina, professor de l’Escola Blai Net, n’ha compost la música. L’himne ha estat produït exclusivament per aquesta trobada. La santboiana Núria Salán, professora de metal·lúrgia de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, farà el pregó a les 18:00 hores a l’amfiteatre del Parc de la Muntanyeta.

Diumenge 15 de maig, les colles geganteres realitzaran cercaviles des de diferents places de la ciutat. Cadascuna seguirà el seu itinerari i es trobaran al Parc de la Muntanyeta. Un cop allà hi haurà l’acte oficial on Tortosa, la Ciutat Gegantera de l’edició anterior, traspassarà el títol a Sant Boi.

El nomenament a Sant Boi «és un reconeixement a la trajectòria, el treball i l’esforç de l’entitat per donar a conèixer aquesta tradició popular catalana», segons valora en un comunicat de l’Ajuntament. El programa amb totes les activitats d’aquest cap de setmana, es pot consultar en aquest enllaç.

Recomanacions personalitzades