Sant Joan de Déu fa una crida per acompanyar a les persones en situació de solitud que es troben al final de la vida

Conversar, llegir o passejar són algunes de les activitats que comparteixen els 950 voluntaris que formen part del programa ‘Final de Vida i Solitud’ amb pacients amb malalties cròniques. Per poder accedir a aquest projecte cal tenir mínim 19 anys i disposar de temps i disponibilitat per formar-se.

Voluntària fent companyia a un pacient // Parc Sanitari Sant Joan de Déu

El Parc Sanitari de Sant Joan de Déu busca més voluntaris per acompanyar pacients en situació de solitud. Amb el programa ‘Final de Vida i Solitud’, l’hospital acompanya a persones soles que es troben al final de la vida, amb malalties avançades o cròniques. Actualment, hi participen 950 voluntaris a la zona del Baix Llobregat Sud i el que fan és conversar, llegir o passejar amb els malalts. Si hi ha interessants que volen col·laborar poden enviar una sol·licitud en aquest enllaç.

L’edat mínima per poder fer l’acompanyament són 19 anys i és necessari tenir temps. «Participar en el programa ‘Final de Vida i Solitud’ requereix formar-se i poder-s’hi dedicar. Cal que aprenguin a conèixer la realitat dels usuaris», explica Elisabet Carrasco, la coordinadora de la xarxa Baix Llobregat Sud i responsable de voluntariat, en una nota de premsa del centre. Els voluntaris que es formen reben una formació bàsica i una altra de continuada que aprofundeix en la gestió emocional, l’acompanyament en solitud o l’elaboració del dol.

Funcions dels voluntaris

Acompanyar a la persona a l’hospital, al domicili o al centre sociosanitari, oferir suport emocional, compartir estones de joc o d’humor són algunes de les funcions i responsabilitats dels voluntaris.

Sandra Martínez és voluntària des de fa 9 i acompanya a aquestes persones unes hores al dia. «És difícil no implicar-te. La persona confia en tu, i acabem tenint una relació. He descobert moltes formes d’acompanyar el final de la vida, des de jugar als escacs fins a quedar-me en silenci al seu costat», explica Martínez. En aquest sentit, Carrasco conclou que «el programa fa bé al que marxa, però també al que acompanya fins a l’últim instant».

Col·laboren en aquest programa de voluntariat entitats del Baix Llobregat Sud com Residència Colònia Güell, Llar Sant Josep, CAP Vinyets (amb voluntaris en domicilis), centre sociosanitari Prytanis, Fundació Germà Tomàs Canet, Residència El Sol i les unitats de cures pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Recomanacions personalitzades